Si les plantes s'enamoren, com es diuen que s'agraden? Com flirtegen? Com es diuen que s'estimen? Com se sedueixen? Totes aquestes preguntes són les que es fa, més o menys, en Julivert, el petit protagonista del llibre d'aquesta setmana. A El jardí d'en Julivert. Les flors també s'enamoren (Baula, 2021), el protagonista del conte es desperta il·lusionadíssim perquè creu que ha nevat. Però, mirada de més a prop, s'adona que és una neu ben estranya, si més no, perquè és de color groguenc. L'àvia Pastanaga intenta explicar-li que el que veu el seu net no és neu. En Julivert intenta esbrinar si és pintura o farina. I no l'encerta.

el jardi d'en julivert

El jardí d'en Julivert. Les flors també s'enamoren (Baula, 2021)

El petit llibre escrit per Sébastien Perez i Annelore Parot detallen, a través de l'àvia Pastanaga, que el que està veient amb els seus ulls és "pols d'amor". Bonic nom per a allò que, quan arriba la primavera, fa esternudar a algú com un boig. En Julivert, ben sorprès, li demana a la seva àvia si el que fa enamorar-se és precisament aquesta pols d'amor. Ella, però, li aclareix que no. O si més, no, que no tothom és susceptible de caure enlluernat amb aquesta pols. De fet, li explica que als humans només ens fa esternudar. Així, com si es tractés d'un conte, l'àvia li diu que les plantes sí que queden ben fascinades pel pol·len. Tot i que, finalment entén que les plantes poden enamorar-se, se li fa difícil comprendre que no es puguin agradar totes entre totes. "Doncs és com si tu t'enamoressis d'un elefant", li diu. Amb aquesta imatge, està clar que ho entén ben de pressa. Però llavors, també vol saber si les flors i les plantes es fan petons com el papa i la mama.

En Julivert està decidit a comprendre ben bé com funciona tot plegat. I es fixa en el roser, que està sol. Llavors, l'àvia li diu que hi ha el del veí. El petit, però, no ho acaba de veure clar, perquè tal com diu ell estan separats per "tres mil quilòmetres". I és clar, més preguntes. "S'envien el pol·len per correu?" o "es teletransporten?". L'àvia somriu i fa que no amb el cap. Aleshores és quan comença la classe. El vent, els insectes o les mateixes abelles transporten el pol·len de flor en flor. Aquestes últimes, tal com explica, s'alimenten del nèctar de les flors i gairebé traslladen el pol·len de manera inconscient. 

jardin unsplash

Un jardí / Unsplash

El petit no para de fer-se preguntes que queden perfectament recollides al llibre. Com per exemple, que el pol·len acabi tot just al lloc adequat. "Depèn de la sort". En Julivert vol entendre com funciona el món i aplicar alguns trucs que li ha donat l'àvia, segurament per això se'n va corrent a la seva habitació per tornar ben carregat. El motiu? Fer punta a mil llapis de colors per enviar pol·len a la seva amiga Justina. 

El llibre és el 'manual' perfecte perquè els més menuts entenguin com funciona el món de les flors i plantes i com s'enamoren i es reprodueixen. I potser, per què no dir-ho, el conte perfecte per enviar una mica de pol·len a algú 'especial'. Buuuuuuuuffffff.

 

Imatge principal: un jardí amb flors / Unsplash