No admet gaires discussions, Flashy Ice Cream han posat banda sonora a l'estiu amb el seu EP Aftersun, cinc nous himnes instantanis en el catàleg del trap català refrescants com l'aire condicionat a 27 graus en plena onada de calor. Mitja desena de trencapistes que són pura crema solar, onades, cerveses ben fredes i, clar, gelat de maduixa àcida. Com ells mateixos canten, si sona la Flashy l'estiu és perfecte. Sortim de la redacció per trobar-nos amb en Pol i l'Sneaky Flex, el tàndem sabadellenc (un projecte al voltant del qual també orbiten el productor Daax i el dissenyador i creador audiovisuial C.Turú) que ara mateix marca el ritme de la música urbana a casa nostra. Hem quedat al seu estudi. Refugi creatiu amagat al cor de la (co)capital del Vallès Occidental i del rap català. Ells són els protagonistes de la nova entrega de La cançó de l'estiu, el podcast musical d'aquestes vacances del 2022 de Revers de ElNacional.cat.

🎤 The Tyets, hamaques i cavalls guanyadors, les claus de l'èxit dels nous protagonistes de 'La cançó de l'estiu'
 

Baixant de la font del trap

Flashy Ice Cream tenen algunes de les barres (rimes en l'argot del gènere) més mítiques del rap i el trap en català. Especialment antològica és aquella que ressona a 'Collin' el blat', un dels seus èxits primerencs, tema que van firmar en col·labo amb un altre prohom del gènere: Lildami. Amagada cap a la meitat de la cançó, el Pol deixa anar allò de "baixant de la font del trap, comprant birres a l'Esclat". Deu paraules que encapsulen el costumisme català del segle XXI en la seva màxima expresió. Immillorable. "Si els rapers americans poden colar a les seves cançons referències al Kool-Aid (beguda energètica molt popular als Estats Units), per què nosaltres no podem parlar de l'Esclat?", exposa en Pol.  Com insuperable és també començar un tema de música urbana amb el vers: "Em desperten a les 12 les sardanes". És la primera frase de 'Un estiu perfecte', la cançó que tanca el seu novíssim EP, Aftersun. Un treball on també trobem  peces que ja no podran faltar mai al seu repertori: 'Sant Hilari', 'Campions' o 'Bona vida', tema amb vocació de número 1 en què compten amb la col·laboració dels seus companys generacionals, l'altra clica imprescindibe la urbana catalana, 31 Fam, i la Mushkaa, MC amb un talent que no se l'acaba. Diu i insisteix l'Irma Farelo, nom real de la Mushkaa, en diversos versos de la cançó, que vol seguir els passos de l'Alba. L'Alba és la seva germana, l'Alba Farelo. Potser vosaltres la coneixeu com a Bad Gyal

flashy ice cream
Daax, Pol i Sneaky Flex: Flashy Ice Cream, trap refrescant com el gelat

Els últims seran els primers

2022 està sent l'any culminant en la carrera de Fashy Ice Cream ja que a aquest Aftersun de què ja hem parlat, cal sumar Hangover, l'elapé que va publicar mesos enrere. Una obra que van idear a Londres amb col·laboradors de la city. Àlbum ressacós, els temes dels seu tercer llarg presenten un un so més fosc però no menys atractiu. Un dels DISCOS, així, en majúscules, del trap i el rap nostrat aquesta temporada. Una trajectòria en comú que va començar fa cinc anys, que parlant d'un projecte musical, ni és molt ni és poc. El fet és que, tot i que ja es coneixien, el Pol i l'Sneaky es van aliar el 2017, sumant-se a una escena urbana catalana on ja començaven a despuntar projectes com el del Lildami i la 31 Fam. Van ser els (pen)últims a sumar-se. Tres discos: Brillar o morir (2019), Don Gelato (2020) i Hangover (2022) i un EP: Hangover, després potser no són (encara) els més coneguts i populars però (creativament) molt probablement són els primers.