Ens podem riure d'ells. D'ells i dels seus xandalls de 'mercadillo' de barri, de les ronyoneres Burberry falses, dels seus pentinats a l'estil de Jim Carrey a 'Dos tontos muy tontos', dels seus noms artístics que ens ressonen (a nosaltres, els nascuts en un cada vegada més llunyà segle XX) ridículs: Kid Pi, Joey C, Lil Didi, Bandam, Koalekay, AAA... i de la seva dèria per cantar amb l'autotune a nivells infernals; però 31 Fam (i per extensió tota la generació del trap) ho peten i ho peten molt. Ja ho sabia però ho vaig tornar a evidenciar dissabte en la presentació a la sala Barts (dues sessions amb totes les entrades venudes) del seu novíssim disc, el seu segon llarg, 'Jetlag' (Delirics, 2021) davant de desenes de fans, elles i ells (tot i que el 80% llarg de la platea era femenina), histèricament entregada a la causa. 

Sucre que no embafa

31 Fam ho peten molt perquè van de 'malotes' però en realitat son els nostres Backstreet Boys, entenent aquesta comparació en la seva acepció més positiva: temes totals, imatge atractiva i una presència escènica (dins de les seves possibilitats) potent. 31 Fam van de 'malotes' com la P.A.W.N. Gang (de fet, Teuma Thug, un dels membres de la desfasada formació pionera del trap en català, va ser un dels convidats especials de la vetllada) però, sense arribar a embafar, estan més a prop de Lildami, la facció nostrada més ensucrada de la música urbana. 

Eren poc més de les sis de la tarda, les llums es van apagar i els crits van començar. Pocs segons després Kid Pi, Joey C, Lil Didi, Bandam, Koalekay, AAA van prendre l'escenari. Hi havia nervis. Es notava en els seus discurs modelats amb frases entretallades per l'emoció: tot  just ara fa un any els sabadellencs ho tenien tot a punt per protagonitzar la seva gran nit a la sala Razzmatazz de Barcelona. De sobte va esclatar la pandèmia, ens van confinar i van haver de cancel·lar un concert per al qual havien exhaurit totes les entrades.

31 Fam public

31 Fam ha presentat el seu nou disc, 'Jetlag', en una doble sessió a la sala Barts de Barcelona amb totes les entrades exhaurides. Fotografia: Nil Ventura.

Confeti, 'coreos' i convidats

Tres-cents i molts dies després, la 31 per fi es va poder presentar a Barcelona, ara amb una nova col·lecció de cançons sota el braç que una rere l'altra ('Nens del barri', 'Plan B', 'Des del dia 1'), entre explosions de confeti, coreografies (amb cos de ball inclòs) i diversos convidats, van anar decodificant.

Això sí, van acabar la nit recorrent als seus dos grans hits pretèrits: 'Ferran Adrià' ("el dia que no cantem en català deixaré la música", va deixar anar Lil Didi), i 'Valentina', un hit absolut que van entonar al compàs dels xiscles atronadadors i plors desconsolats de la claca. Backstreet Nois alright.