La Fira Mediterrània de Manresa 2022, que se celebrarà del 6 al 9 d'octubre, compleix 25 anys amb una programació que busca recuperar la participació ciutadana i la festa al carrer després de dos anys de pandèmia. El certamen proposa una programació amb 70 espectacles, 50 d'ells estrena, entre els quals destaca la inauguració, titulada Pou de la Gallina, a càrrec de la companyia Voël amb la colla castellera Els Tirallongues, i que es farà al bell mig de la plaça Major. Una proposta de gran format que revisarà la llegenda manresana amb circ, música i cultura popular. Com ja és habitual, la Mediterrània aposta pels artistes joves, els maridatges entre creadors contemporanis i la cultura popular, i la reflexió entorn la tradició i la creació. La covid-19 ha marcat les dues últimes edicions de la Mediterrània que, malgrat les dificultats, s'ha fet sempre de manera presencial. El director artístic de la Fira, Jordi Fosas, ha subratllat que, en aquests dos anys, a més, s'han posat en marxa dos projectes: l'obrador d'arrel i el pla d'impuls a la dansa d'arrel. L'objectiu és que el certamen no només sigui "un aparador de quatre dies", sinó "una fira que provoca, que genera i potencia la creació artística".

La Mediterrània aposta pels artistes joves, els maridatges entre creadors contemporanis i la cultura popular, i la reflexió entorn la tradició i la creació

Marala   Foto Miura
Marala presentaran a Manresa el seu nou disc, A trenc d’alba / Foto: Miura

Un regal d'aniversari a la Fira Mediterrània de Manresa 2022

La Fira Mediterrània de Manresa 2022 s'inaugurarà el 6 d'octubre amb l'espectacle El Pou de la gallina, de la Cia Voël, un espectacle de gran format, instal·lat a la plaça Major, que revisa la llegenda manresana i combina circ, música, i cultura popular amb la participació de la colla castellera els Tirallongues de Manresa. L'espectacle connecta directament amb la celebració de Manresa 2022, que commemora els 500 anys de l'estada de Sant Ignasi de Loiola a la capital del Bages. El projecte es repetirà cada dia al vespre. En canvi, la cloenda serà en format de "regal sonor". Es tracta de Narro, una exploració sonora a tres bandes durant els quatre dies de Fira, que anirà a càrrec de Pau Benítez, flabiolaire que beu de la tradició, i de Joan Cot, compositor que treballa des de l'electrònica. El fruit dels enregistraments dels quatre dies de fira serà un regal pels 25 anys, que es compartirà amb tothom i que clourà l'edició.

La Mediterrània és una fira que "mira a una arrel que parla en present"

Jordi Fosas centra la programació de la 25a Mediterrània en tres grans eixos: mirades (d'artistes del món contemporani que incorporen la mirada d'arrel en les seves propostes), joves (amb artistes emergents que parteixen de l'arrel com a matèria primera) i present (reflexionant sobre la tradició avui i com travessa i impregna la creació artística i la programació cultural).

Ikram Boumlou   Foto   AnaLarruy2
Ikram Bouloum: electrònica utòpica, feminista i emancipada / Foto:   Ana Larruy

Passat, present i futur

Durant els tres dies de festival es podran veure 71 propostes multidisciplinàries (el 59% de Catalunya, el 25% de la resta de l'Estat i el 16% internacionals), 51 de les quals seran estrenes absolutes. Fosas destaca que és una fira que "mira a una arrel que parla en present": "Volem que els artistes utilitzin aquests materials de la cultura popular per parlar-nos d'avui i interpel·lar-nos". 

Volem que els artistes utilitzin aquests materials de la cultura popular per parlar-nos d'avui i interpel·lar-nos

I és que avui dia molts artistes joves usen l'arrel com a motor creatiu i, al mateix temps, moltes propostes de cultura popular i tradicional se situen com a caps de cartell de programacions estables i festivals. Un exemple són les actuacions previstes d'artistes i col·lectius com Cocanha amb Tarta Relena, FetusIkram Bouloum, Júlia Colom, Marala, Maria Coma Tesa i Jonatan Panalba, entre altres, així com activitats com  la conversa que s'ha organitzat per obrir les jornades entre Íngrid Guardiola, directora del Centre d'Art Contemporani de Girona, i el músic i productor Raül Refree.

Els concerts i les activitats tindran com a epicentre diversos espais de la capital del Bages i les entrades pels espectacles, que oscil·len entre els 5 i el 18 euros, ja es poden comprar aquí.