El FILMETS, el festival de referència català en l'àmbit dels curtmetratges, que se celebra a Badalona, arriba aquest any a la seva 44 edició. El festival començarà el divendres 19 d'octubre i s'allargarà fins el diumenge 28. En total seran 220 pel·lícules en competició que es podran veure a les 24 sessions del Programa Internacional (la meitat es podran veure per primera vegada a Catalunya). 26 pel·lícules catalanes entren en competició (sis d'elles de Badalona). La majoria de les sessions es faran als tres teatres municipals: Teatre Zorrilla, Teatre Principal i Teatre Blas Infante, tot i que també es farà una projecció a l'Institut Francès de Barcelona. Totes les sessions seran gratuïtes, tot i que per algunes d'elles caldrà realitzar inscripció prèvia a la pàgina web del FILMETS, en la que també es pot consultar el programa complet. Aquest Festival és possible gràcies a l'aportació de l'Ajuntament de Badalona, i a la col·laboració de l'Obra Social la Caixa, de la Xarxa i d'altres patrocinadors.

Un festival de referència

Els organitzadors del Filmets asseguren que el Festival s'ha convertit en un gran prescriptor de cinema, perquè s'hi projecten molts dels curtmetratges que després tenen un gran recorregut (entre ells hi solen estar els que seran nominats als Oscars). També és un espai que vol captar nous talents, i per això intenta buscar curtmetratges que no s'hagin projectat encara a Catalunya. Agustí Argelich, director del Festival, ha explicat avui a la premsa que s'inaugurarà el festival amb un curtmetratge de ficció que va guanyar l'Oscar de la categoria l'any passat, The Silent Child, protagonitzat per per Chris Everton, que s'acompanyarà de nou curts més. Entre els convidats hi haurà Assumpta Serna, que hi serà per presentar el seu curt Donde no puedes llegar. Francesc Orella, el televisiu Merlí, presentarà un curt seu, Letargo, i aprofitarà per debatre amb els alumnes de secundària de la ciutat. Però també hi haurà convidats de tot el món, des de Corea del Sud fins a l'Amèrica Llatina... La pel·lícula que tancarà el FILMETS, el divendres 26 a les 21h, serà la nord-americana Lunch ladies, la història de dues cuineres d'un menjador escolar fartes de la seva feina que volen convertir-se en xefs de Johnny Depp. Hi serà present la guionista i productora del curt, Clarissa Jacobson.

Itàlia al centre

El país convidat d'enguany serà Itàlia, i s'anuncia amb la projecció de diverses pel·lícules italianes que mostren la potència del curt italià actual. A més a més, s'ha programat el Pinocchio elettronico, la projecció del clàssic film de 1911 restaurat gràcies a les noves tecnologies, però no amb música clàssica, sinó amb música electrònica executada en directe. En el marc d'aquesta presència italiana, es lliurarà el premi honorífic del FILMETS de Badalona (que no es dóna cada any) a Ninetto Davoli, un actor que va participar en nombroses pel·lícules de Pier Paolo Passolini, un director maleït del que es podran veure diversos curts en la sessió de Cinema Històric.

Maig del 68 a la gran pantalla

Gràcies a un acord amb la cinemateca de Toulouse, la Sessió Manifest, que tindrà lloc el dissabte 20 a les 19h al Teatre Zorrilla projectarà diversos curtmetratges que mostraran imatges del Maig Francès, en el cinquantenari de la revolta parisenca. Complementàriament, es projectaran tres curtmetratges de ficció, recents, que parlen sobre aquells anys i el moviment revolucionari com París, 1969 d'Alexander Graeff. Simultàniament, hi haurà activitats per a les escoles. Les activitats en paral·lel del Festival, l'Off FILMETS compta amb un important vessant pedagògic. S'ha convidat a tots els alumnes de les escoles de Badalona, des dels 8 fins a 16 anys a projeccions, i està previst que hi assisteixin 5.000 nens i joves. S'han repartit tutorials d'aquestes projeccions per als professors. També hi haurà activitats amb curts a les diferents biblioteques públiques de la ciutat, pensades sobretot per a nens petits.

Un gran mercat del curtmetratge

Filmets també vol ser un lloc de trobada dels professionals del curtmetratge. Al FILMETS Pro s'ha convidat a les grans productores de l'Estat espanyol, però també a set productores italianes que estan disposades a aportar 10 milions d'euros per a coproduccions. "D'aquí en poden sortir contractes", anuncia Josep Viñeta, conseller delegat de Badalona Comunicació.També s'ha programat una xerrada sobre "Mou el teu curt", per assessorar els creadors locals sobre les seves oportunitats.

Bàsquet i integració

Fora de competició, el divendres 19, a les 19h, es projectarà el curtmetratge badaloní Hamza, la història de com l'esport pot afavorir la integració social, basat en el cas real d'un jove català d'origen marroquí, dirigit per Vidal Sabater i Juan Sánchez.  Hamza ha comptat amb la participació de Badalona Comunicació. També hi han col·laborat Masnou Basquetbol, l'Ajuntament d'El Masnou i la Federació Catalana de Bàsquet.

HAMZA fotograma

Fotograma de la pel·lícula Hamza.

Tot un pla

La festa es clourà el diumenge 28 al Teatre Zorrilla, a les 22 hores, amb La Nit de les Venus, una gran gala que serà retransmesa per La Xarxa. Durant una setmana el Filmets oferirà bon cinema, per a milers de persones, de forma gratuïta. Rubén Guijarro, tercer tinent d'alcalde de Badalona ho ha definit en una sola paraula, un "planazo".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat