El tenor britànic Freddie De Tommaso serà l'encarregat aquest divendres 28 de juliol de donar el tret de sortida a la 37a edició del Festival Peralada, que aquest any es presenta més concentrada i se celebrarà fins el 5 d'agost a l'Església del Carme i al mirador del castell. Amb un total d'11 espectacles entre òpera, música clàssica i dansa, l'edició d'estiu del popular cicle, que té la mirada posada en el futur, es consolida al territori com una proposta cultural de referència. De Tommaso, que firmarà l'espectacle inaugural, torna a Peralada acompanyat al piano per la directora d'orquestra Audrey Saint-Gil després que ja formés part del programa de l'edició de la passada Pasqua d'un dels cicles musicals referents de l'Empordà, on va debutar davant d'un públic eufòric. El programa del recital que oferirà a Peralada inclou una selecció d'àries de Giuseppe Verdi, les més estimades pel compositor, i altres obres verdianes més desconegudes pel gran públic.

Malgrat ser una edició més curta que les anteriors a causa de la construcció del nou auditori, el Festival Peralada manté un altíssim nivell de qualitat amb grans noms de la lírica, la música clàssica i la dansa. Entre ells, destaquen proposades com el duo format per la soprano Diana Damrau i el baix francès Nicolas Testé, que estaran acompanyats al piano per Helmut Deutsch; o l'espectacle Monteverdi-Piazzolla, protagonitzat per una Cappella Mediterranea dirigida per Leonardo García Alarcón, i amb la participació de la soprano Mariana Flores i el tenor Diego Valentín Flores. També estaran en aquesta edició la bailaora Ana Morales, la soprano Núria Rial, el tenor Jonathan Tetelman, la soprano Serena Saénz i el tenor Xabier Anduaga, així com l'estrena al mirador del castell de l'òpera còmica en un acte The telephone or el amour à trois de Gian Carlo Menotti.

Foto: ACN

El català Jordi Savall tornarà a Peralada

Un altre dels noms gloriosos que seran protagonistes a Peralada és el de Jordi Savall, probablement el director d'orquestra català amb més projecció fora de les nostres fronteres. Sens dubte és el gran ambaixador del renaixement de la música antiga, avalat per la seva fantàstica trajectòria com a violagambista. Savall oferirà un recital el proper 31 de juliol juntament amb sis músics de Le Concert des Nations, la formació que ell mateix dirigeix i amb la que explora i crea un univers d'emocions i bellesa, i les projecta al món i a milers d'amants de la música. El públic podrà gaudir per segona vegada de la presència del músic al certamen, aquesta vegada amb La nit dels tres reis, que fa referència a la música dels tres monarques Lluïsos de França —Lluïs XIV, Lluís XV i Lluís XVI— amb obres magistrals de Guillaume Dumanoir, Monsieur de Sainte-Colombe, Marin Marais, François Couperin, Jean-Féry Rebel i Jean-Marie Leclair.

Del 28 de juliol al 6 d'agost també estaran obertes al públic dos exposicions. La lingua del corpo estarà instal·lada al Claustre de Sant Domènec, a la sala Miquel Mateu, amb una mostra de setze de sanguínies de torsos hel·lenístics realitzats per Hèctor Parra en una estada a Roma, inspirats a partir de la composició de l'òpera de càmera Orgia, basada en l'obra homònima de Pasolini. Per la seva part, The opera cooks podrà gaudir-se de forma virtual i es podrà visitar durant les dates del festival a la seva pàgina web. Es tracta d'una exposició fotogràfica d'Evelyn Rillé i Johannes Ifkovits, que parteix del llibre homònim i mostra les habilitats culinàries de fins a 70 estrelles de l'òpera de 28 països. La clausura d'aquest any la protagonitzaran Serena Sáenz i el tenor Xabier Anduaga el 5 d'agost amb un programa bel canto d'àries i duos de Bellini i Donizetti.