Durant el mes de febrer, la màgia envairà Badalona. en el 18è Festival Internacional de Màgia Li-Chang. L'il·lusionisme arribarà a tres teatres, però també a diversos escenaris al carrer, a les biblioteques i a centres cívics, hi haurà espectacles de màgia. En total hi participaran 60 mags, professionals i aficionats, amb alguns convidats que vénen de França, de Rússia, de Bèlgica... En total, el programa es composa de 23 actes que pretenen arribar a tota la ciutat. Entre els convidats hi figura Ivan Necheporenko, un dels mags més reconeguts del món (ostenta, en aquests moments, el Gran Premi del Campionat Mundial de Màgia).

Felipe Mejias

Felipe Mejías. Foto cedida pel Festival Li-Chang.

La màgia, per a tots

Enric Magoo, el director del Festival, ha manifestat que el Li-Chang, que enguany arriba a la seva majoria d'edat, té la voluntat de ser un festival molt participatiu. Enguany s'ha plantejat especialment la voluntat de donar més protagonisme a les dones: Enric Magoo apunta que tot i que entre els mags de certa edat hi ha ben poques magues, entre els joves se'n troben moltes més. José Téllez, regidor accidental de Cultura de Badalona, ha apuntat que l'Ajuntament d'aquesta ciutat ha apostat molt per aquest Festival, que té un fort arrelament, perquè té una gran acollida de públic.

Juan Luis Rubiales

José Luis Rubiales. Foto cedida pel Festival Li-Chang.

Les grans gales

Les grans gales de màgia se celebraran els dies 23, 24 i 25 de febrer, al Teatre Zorrilla, amb la participació de Felipe Mejías, Mikael Szanyiel, Aaron Crown, Arkadio & Bella i Ivan Necheporenko. Per votació popular s'atorgarà al més destacat de tots ells el Premi Li-Chang. Necheporenko, un dels més grans mags del món, oferirà un espectacle molt original, amb la una capa que s'aguanta sola, basat en un personatge típic dels contes populars russos: Ivan Zarevich. El dia 10, al Teatre Principal,  hi haurà una sessió centrada en la relació entre màgia i humor, a càrrec dels il·lusionistes Juan Luis Rubiales i Morrison "El Magnífico", amb presentació de l'humorista Pepe Viyuela. El dia 18, el Mag Txema presentarà un espectacle d'aparicions i desaparicions al Teatre Blas Infante: Tea Time. Paral·lelament se celebrarà la segona trobada de mags, un encontre professional en què els mags de tot Catalunya s'intercanvien trucs i secrets i que se celebra per segon cop a Badalona.

Arkadio&Bella festival li chang

Arkadio & Bella. Foto cedida pel Festival Li-Chang.

A les escoles i biblioteques

Enric Magoo i els organitzadors del Li-Chang no creuen que les actuacions a escoles i biblioteques siguin un aspecte secundari del Festival. Al contrari, asseguren que la màgia té una funció integradora i educativa que es posa de manifest quan es realitzen tallers. "La màgia ajuda als nens a prendre seguretat", assegura Enric Magoo, qui apunta que la màgia s'ha d'aprendre a través dels mags. Per això s'han organitzat tallers per a professors, per ensenyar-los com transmetre competències als nens a través d'activitats de màgia. "A través d'internet no aprens màgia, el que fas és copiar trucs", apunta Enric Magoo, que tot i que assegura que hi ha bons llibres de màgia, indica que com més s'aprén és amb el boca a boca. És així com arribes a conèixer "aquells trucs que no estan publicats enlloc".

Titelles, però també solidaritat

La menció especial del Festival ha estat per a Teia Moner, una titellaire que realitza espectacles molt arriscats i innovadors, que ha anat apropant-se al món de la màgia i que durant alguns anys va preparar a Terrassa un festival de dones magues. La gala de tancament, el dia 4 de març al Teatre Blas Infante consistirà en un espectacle amb mags aficionats, l'anomenada Gala Solidària. Els fons recaptats es destinen a Solidarimàgia, un grup que duu els espectacles de màgia pel món; ha portat els espectacles al Senegal i a República Dominicana, i en aquest cas els diners recaptats es reservaran per traslladar la màgia a Haití. Alguns dels participants en la Gala Solidària d'edicions anteriors van aficionar-se a la màgia al Li-Chang i ja han esdevingut professionals.

Una vocació peculiar

Enric Magoo ha reconegut que, en la seva vida, "ha usat la màgia com a moneda de canvi per a tot". Afirma que la màgia és molt útil per a viatjar i establir relacions amb tothom i ha recordat amb emotivitat un viatge a Etiòpia. Assegura, fins i tot que en algun cas l'ha usat per a lligar. El director del Li-Chang afirma que els mags no són enemics de les noves tecnologies, sinó abanderats d'aquestes. Explica que van ser els primers en usar comandaments a distància o els potents imants de neodimi. Fins i tot assegura que qualsevol mag ha de ser una mica enginyer, i que la màgia estimula la creativitat. Afirma, a més a més, que un mag ha de ser un gran actor; a desgrat que els mags són molt minuciosos i preparen al detall cada número, "sempre passen coses". La clau és resoldre l'incident de tal forma que el públic no se n'assabenti de que alguna cosa ha fallat.

Fe en la màgia

Enric Magoo s'ha mostrat molt crític amb aquells mags que es fan populars a través de les televisions i de les xarxes socials que usen trucs de càmera en els seus espectacles. Considera que "això no és màgia, són efectes especials", perquè "els mags fem coses increïbles, però no tant". També Joana Andreu, la maga filla del Màgic Andreu, que oferirà al Li-Chang un espectacle familiar, per a nens i per a adults, assegura que la màgia més efectiva és la de proximitat. Ambdós tenen una gran fe en el futur de la màgia, malgrat que avui, als videojocs o a la televisió es puguin veure coses fantàstiques: "la gent es fascina veient desaparèixer una carta en directe". I estan convençuts que la màgia no té els dies comptats: "L'il·lusionisme morirà amb la mateixa humanitat", afirma l'Enric Magoo, "perquè la màgia et treu el nen que portes a dintre".

 

Foto de portada: Ivan Necheporenko. Foto cedida pel Festival Li-Chang