Després d’una exitosa primera edició que va acabar amb 6.000 espectadors —2.000 d'ells de manera virtual—, el Festival 42 es consolida com una de les apostes literàries més noves de la ciutat de Barcelona: un cicle de literatura no realista que explora la gran diversitat existent en el submón dels gèneres fantàstics, des de la ciència-ficció fins els mites, les llegendes o l’aventura de descobrir universos màgics que s’incrusten en relats realistes. Aquest és un festival que arriba de nou per representar els mons literaris i els autors i autores que els conreen en un moment de molt bona salut pel gènere fantàstic. Del 2 al 6 de novembre, la Fabra i Coats s’omplirà de taules rodones, debats reflexius, xerrades, converses amb els autors, tallers i exposicions, així com de novel·les tradicionals i de novetats literàries, sense mascaretes i comptant amb obres que venen tant de Catalunya com de l'estranger de la mà d'escriptors convidats per l’ocasió. Concretament, 84 activitats i 225 participants de quatre continents, entre els que s'hi troben Alejandro Jodorowsky, Tade Thompson, Luis Mateo Díez o Elia Barceló com a destacats internacionals; com a llegat nacional, destaquen noms com Núria Perpinyà, Mar Bosch i Max Besora.

Aquest any, a més, el festival explorarà les connexions entre ficcions no realistes i salut mental en un moment contemporani crucial que encara beu dels estralls emocionals i psicològics de la pandèmia. Raó i bogeria, fantasia i realitat; aquests conceptes es mesclaran per aclarir els secrets i misteris que amaga la ment humana i per posar damunt la taula un dels debats que més ha explotat la literatura en l’últim segle. El Festival 42 també vol posar especial èmfasi en els lectors més joves, accentuant el subgènere del fantasy juvenil com una aposta de futur, i posar en valor el poder del còmic i la il·lustració, sense oblidar la picada d’ullet a les propostes audiovisuals que surten de les pantalles. Tot això amb l’objectiu d’unificar les ficcions no realistes i convertir-se en una de les grans propostes literàries de la ciutat, amb les activitats repartides entre la Fàbrica de Creació i la Biblioteca Ignasi Iglesias-Can Fabra.

icub211107 187
Bel Olid i Pol Guasch en una xerrada durant la primera edició del festival. / Festival 42

A partir d’aquest dimecres, Barcelona serà punt de trobada pels amants del gènere fantàstic en un cicle que durarà cinc dies i que s’inaugurarà a les 16h de la tarda amb una conversa en què hi participarà Pep Albanell Tortades, més conegut per alguns amb el pseudònim de Joles Sennell. S’hi celebraran una vuitantena d’activitats que giren al voltant dels mons literaris fantàstic, però també posant el focus en temes actuals transcendentals, com la consciència social, la teoria queer, la contracultura, la maternitat o el futurisme. Tancarà el cicle fantàstic un espectacle de cloenda titulat Dimensions conegudes: teatre, ciència-ficció i gèneres fantàstics en què hi participaran Sergi Belbel, Jordi Casanovas, Ariadna Chillida, Júlia Genís, Oriol Genís, Pau de Nut, Marc Rosich i Victoria Szpunberg sota la direcció i dramatúrgia d’Helena Tornero. El programa sencer del Festival 42 es pot descarregar aquí.

Exposicions i tallers pràctics pels més curiosos

La celebració també comptarà amb dos exposicions, una sobre el mig segle de les obres de Terry Pratchett i l'altra sobre el proper centenari del naixement de l'escriptor Italo Calvino, estudiós del fantàstic. A banda d'aquestes dues propostes i de les activitats més reflexives, el Festival 42 vol que els usuaris puguin ser proactius i participar activament en el festival. Això serà possible gràcies a tot un llistat de tallers, alguns més dinàmics que altres, però tots ells amb la meta d’aconseguir que els assistents se sentin part íntegra del cicle i se’l facin seu. Des de tallers de body painting i maquillatge (amb Chaoko) a un taller per ser booktuber o bookstagramer, i també altres de més pedagògics o divulgatius, com tips per començar a llegir Julio Cortázar o una introducció a l’steampunk. L’últim taller serà el que impartiran Elena Neira i Bernard Torelló (conegut pel seu nom de youtuber, Kai 47), titulat La casa del dragón vs. Els anells de poder.