Avui dijous, 30 d’agost, a les 15.30 hores (10.30, hora Argentina), s’han fet públics els primers noms dels participants a la Feria Internacional del Libro de Buenos Aires 2019, en la qual Barcelona hi és ciutat convidada d’honor. La cantant Silvia Pérez Cruz oferirà el concert de la Noche de la Feria; el poeta Joan Margarit participarà a la 14a edició del Festival de la poesia de l'esdeveniment; i el guionista de la sèrie Merlí, Hèctor Lozano, presentarà la seva novel·la Quan érem peripatètics.

Representants de l’Ajuntament de Barcelona i de l’Institut Ramon Llull s’han desplaçat a la capital argentina per participar a la presentació oficial de la 45a edició de la fira de l’any que ve que tindrà lloc del 25 d’abril al 13 de maig. La Feria del Libro de Buenos Aires, és la més important entre les de parla hispana i aplega cada any més d’un milió de visitants.   

En aquest acte, el director de sectors culturals de l'ICUB, Esteve Caramés, ha destacat que la invitació al festival “confirma la rellevància literària de Barcelona com a Ciutat de la Literatura de la UNESCO”. També ha assenyalat que Buenos Aires i Barcelona “tenen una mateixa forma d’entendre i viure la pròpia riquesa cultural”, per això "s'organitzaran diàlegs entre escriptors i escriptores que coneixen la realitat de les dues ciutats". Finalment, Caramés ha qualificat l’esdeveniment com una oportunitat única “per mostrar l’immens patrimoni literari de la ciutat en totes les seves facetes, així com estrènyer els llaços històrics que uneixen ambdues ciutats”.

Per la seva banda, el director de l'Institut Ramon Llull, Manuel Forcano, ha anunciat que a Buenos Aires “es farà un gran desembarcament d’un mínim de 35 autors en català i castellà, tot i que s’està treballant amb el món editorial perquè la xifra sigui encara més elevada”.

Barcelona es presenta a Buenos Aires sota el lema ‘ Barcelona, ciutat literària’ i coincidint amb la roda de premsa oficial de la fira, s’ha donat a conèixer la identitat gràfica especialment creada per a l’ocasió. Realitzat per l’estudi Soon in Tokio, el disseny s’ha inspirat en el logotip de la Ciutat de la Literatura de la UNESCO, i s’ha evolucionat convertint l’asta de la “B” en un llibre.   

L’Institut Ramon Llull, conjuntament amb l’Ajuntament de Barcelona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, així com diferents agents del sector editorial, estan sumant esforços per articular un programa professional i cultural que mostri els principals actius com a ciutat literària, capital editorial i capital de la literatura catalana. En els propers mesos es donaran a conèixer el conjunt de noms que representaran la diversitat del panorama literari barceloní.