Aquest divendres s'obre a Barcelona l'Eurocon 2016, un dels grans festivals sobre literatura de ciència ficció d'Europa, que estarà en marxa fins al diumenge. En el festival s'hi inclouen 133 actes: conferències, signatures, projeccions, clubs de lectura, entrevistes, passejades culturals... Moltes sessions se celebren al CCCB, però d'altres es fan a la Filmoteca, al Centre d'Estudis i Recursos Culturals, a les biblioteques públiques, a llibreries... Entre els assistents hi ha gent d'Espanya, França, la Gran Bretanya, Polònia, Bulgària, Romania, Rússia, Portugal, Suècia, Txèquia, el Canadà, Croàcia, Itàlia, Alemanya, Irlanda, els Estats Units... La majoria d'aquestes activitats són només per a inscrits, però les entrades estan venudes des de fa mesos. Malgrat tot, les activitats es pot veure a través d'internet per streaming.

Moltes veus

Entre els convidats hi figuren Aliette de Bodard (França), Richard Morgan (Regne Unit), Péter Michaleczky (Hongria), Enrique Corominas (Espanya), Andrzej Sapkowski (Polònia), Johanna Sinisalo (Finlàndia), Rosa Montero (España) i Rhianna Pratchett (Regne Unit). I compta amb dos convidats d'honor: el nord-americà Brandon Sanderson i Albert Sánchez Piñol. Molta gent s'ha inscrit a l'Eurocon per veure els seus ídols, perquè la literatura fantàstica té uns seguidors extremadament fidels.

El Mecanoscrit, per fi en anglès

L'Institut d'Estudis Ilerdencs ha preparat una edició trilingüe del Mecanoscrit del segon origen, de Manuel de Pedrolo. És la primera vegada que la novel·la més llegida en català es tradueix a l'anglès. Els assistents a l'Eurocon 2016 seran obsequiats amb un exemplar d'aquesta obra, la més influent de la literatura fantàstica catalana.