Barcelona, 14 d’abril de 1931. 13:30 hores. Plaça de Sant Jaume. Balcó del Palau de la Generalitat. Francesc Macià i Llussà, fundador i líder de la formació independentista Estat Català (1922), i fundador i cap visible de la plataforma ERC, guanyadora de les eleccions municipals del 12 d’abril (1931); proclamava la República Catalana com a Estat integrant de la Confederació Ibèrica. Macià, figura clau del segle XX català, seria investit president provisional de Catalunya el 17 d’abril de 1931; i de forma definitiva el 6 de desembre de 1932 després de guanyar les Eleccions al Parlament del 20 de novembre de 1932. En aquell llarg viatge polític que s’havia iniciat amb l’exili de 1923, sempre l’havia acompanyat Eugènia Lamarca, la seva esposa, que aquella tarda d’abril de 1931 es convertia en la primera “Primera Dama” de la història de Catalunya.

Qui era Eugènia Lamarca?

Eugènia Lamarca i de Mier havia nascut a Lleida el 24 d’octubre de 1866, en una família de la burgesia urbana local. El seu pare era l’arquitecte municipal Agapit Lamarca i Quintana (Lleida, 1821 – 1901), que seria l’autor dels plànols del primer eixample urbanístic modern de la ciutat (a la falda nord del Turó de la Seu). El seu pare era, també, el propietari de Vencilló, un dels grans latifundis de les comarques de Lleida (situat entre Torregrossa, Pla d’Urgell i els Alamús, Segrià); que havia convertit en una explotació agrària moderna i rendible. L’origen de Miquel Badia Capell (Torregrossa, 1906 – Barcelona, 1936); que va tenir un vincle molt estret amb Macià (en la fundació d’Estat Català i com a Comissari d’Ordre Públic de la Generalitat republicana) estava molt relacionat amb Vencilló.

Eugènia Lamarca (1887). Font Blog de Genealogia Geni
Eugènia Lamarca (1887). Font Blog de Genealogia Geni

D’on venia Eugènia Lamarca?

Segons la investigació genealògica privada (portada a terme pels descendents de Concepció, germana petita d’Eugènia), els Lamarca formaven part del paisatge urbà de Lleida des de mitjans del segle XVI, quan Jaume, un forner de Tolosa de Llenguadoc que havia format part de la gran immigració occitana del barroc, s’havia establert a la riba del Segre. En canvi, per la banda materna, l’origen familiar estaria situat a Narganes (Astúries), en una zona muntanyosa al peu de la Serralada Cantàbrica. La mare d’Eugènia, María Dolores de Mier y Chaves (Barcelona, 1824 – Lleida, 1883), era filla d’un oficial de l’exèrcit espanyol que, després de diverses destinacions, havia recalat a Catalunya. Macià i Eugènia es van conèixer a Lleida mentre ell era destinat a la capital del Segre, també, com a oficial de l’exèrcit espanyol.

Que vol dir “Primera Dama”?

El títol de “Primera Dama” és propi dels règims republicans, i va més enllà del simple reconeixement a l’esposa del president. El títol “Primera Dama” equival a presidenta consort; i, des de l’inici, s’aplica a les esposes dels mandataris republicans que, d’alguna forma, estan associades al poder. Aquest títol va sorgir als Estats Units, després de la independència (1778). L’esposa del president Washington (el primer president), Martha; va ser anomenada Lady Washington o Mrs. President. Però, en canvi, l’esposa del president Madison (el quart president), Dolly; ja va ostentar aquest títol (1849). Aquesta diferència s’explicaria pel rol de poder que, progressivament, havia adquirit la figura de la presidenta consort. James i Dolly Madison havien format un tàndem polític que feia difícil esbrinar on començava un i on acabava l’altre.

Eugènia Lamarca, asseguda a l'esquerra de la imatge, a casa de la seva filla i del seu gendre (1930). Font Galeria de Metges Catalans
Eugènia Lamarca, asseguda a l'esquerra de la imatge, a casa de la seva filla i del seu gendre (1930). Font Galeria de Metges Catalans

Per què a Eugènia Lamarca se la pot considerar “Primera Dama”?

La carrera política de Francesc Macià, des de la primera acta de diputat (1905) fins a la presidència de Catalunya (1931); passant per la creació del primer partit independentista de la història de Catalunya (1922), l’exili (1923-1931), la gira americana per a col·locació de l’emprèstit Pau Claris (1925-1926), els Fets de Prats de Molló (1926) i el judici supermediàtic de París (1927); no hauria estat possible sense Eugènia Lamarca. Darrere la imatge que projecta en les fotografies familiars, situada en un discret plànol perifèric, les diverses investigacions biogràfiques de la figura de Macià revelen l’extraordinària importància i el paper protagonista d’Eugènia en la carrera del president que va canviar la història de Catalunya. Eugènia Lamarca era l’altra meitat de la figura política més important de la Catalunya del segle XX.

Com va acabar Eugènia Lamarca?

El president Macià va morir el dia de Nadal de 1933, a l’edat de 74 anys. En aquell moment, Eugènia en tenia 67. En cas de mort prematura del president, el reglament de la Generalitat preveia que seria substituït pel president del Parlament fins a esgotar la legislatura. El 5 de gener de 1934, Lluís Companys —el cap de la facció federalista d’ERC— era nomenat president de la Generalitat, i iniciava una silenciosa depuració de càrrecs independentistes —del partit de Macià— que no s’aturaria ni en la tensa etapa que anticipava la crisi del Sis d’Octubre (1934). Eugènia Lamarca va ser marginada i silenciada. I quan va esclatar la Guerra Civil Espanyola, la gent del president Companys la va “convidar” a marxar a l’exili. La primera “Primera Dama” de Catalunya va morir a la Jonquera, en la solitud i l’anonimat de l’exili, el 18 de setembre de 1937.

Eugènia Lamarca (1931) amb el seu marit, fills, gendre i nets. Font Blog de Genealogia Geni
Eugènia Lamarca (1931) amb el seu marit, fills, gendre i nets. Font Blog de Genealogia Geni