Ester Bonet i Solé és lingüística, especialista en anàlisi del discurs a partir de la perspectiva de gènere. S'ha dedicat a la terminologia, especialment a l'esportiva, ja que també és llicenciada en INEF. Va començar a dedicar-se a aquest camp a partir dels Jocs Olímpics de Barcelona. La setmana passada va introduir l'article 500.000 a la Viquipèdia catalana. Amb una entrada dedicada a la pintora noruega Oda Krohg, va aconseguir assolir el repte que s'havien traçat els viquipedistes catalans.

 

Com va començar a treballar amb la Viquipèdia?

Jo havia treballat molt en enciclopèdies en paper, sobretot en temes esportius. A finals de 2014 vaig conèixer la Viquipèdia i vaig començar a introduir entrades sobre l'esport amateur.

Però es va animar i va passar a fer més coses...

Això de la Viquipèdia és un vici. Quan treballava en enciclopèdies en paper, feies un text i el publicaves. I sempre veies l'error just després que es publiqués. Amb la Viquipèdia pots rectificar i afegir tot el que vols. Tothom pot dir la seva i discutir allò que s'hi diu, i això és meravellós

És molt important que el català sigui present a la Viquipèdia?

La Viquipèdia marca un lloc al món. En el món actual, en què internet és tan important, és bàsic que la llengua catalana tingui una Viquipèdia potent.

Quants dels 500.000 articles de la Viquipèdia ha fet vostè?

No ho sé pas... Centenars. Potser 500. Això sí, el que faig és retocar molt, contínuament. A vegades canvio una coma, o un punt, o modifico una frase que no s'entén prou. Fins i tot ho faig al mòbil, quan tinc un moment: veig una cosa que no funciona i la corregeixo.

M'he passat moltes hores amb la Viquipèdia, però per a mi això és un entreteniment

Això suposa molta feina, no?

M'he passat moltes hores amb la Viquipèdia, però per a mi això és un entreteniment.

Com introdueix articles nous?

Quan treballava amb entrades sobre esport amateur em va ser molt fàcil. A la Viquipèdia no hi havia res, ni tan sols articles sobre les federacions catalanes. Vaig buscar fonts fiables i vaig posar-m'hi. 

Quin tipus d'articles fa ara?

Ara em dedico molt a biografies de dones. A les Wikipèdies hi ha poques redactores, i hi ha poques entrades sobre dones. Sovint miro articles i busco aquelles dones que estan citades en vermell, és a dir, que no tenen entrada sobre elles. Si passa això busco a les altres versions de la Wikipèdia a veure si trobo informació i puc afegir una nova entrada a la Viquipèdia catalana. Intento cuidar molt la perspectiva de gènere.

Com ho fa per traduir articles per a la Viquipèdia?

Quan m'interessa un tema busco allò que hi ha a Wikipèdies en d'altres llengües. Quan ho trobo uso l'eina de traducció que té la mateixa Viquipèdia. És perfecta per a la traducció del català, i a més a més, et deixa les referències i les fotos a lloc, no cal que ho maquetis de nou. Amb el francès i l'anglès és una mica més difícil, però no és molt difícil. Després de traduir, intento comparar els articles entre les diferentes Wikipèdies, per veure si puc afegir alguna cosa nova a l'article que tinc.

Per què va dedicar a l'Oda Krohg l'article 500.000 de la Viquipèdia?

Vaig sentir a la ràdio una referència a una obra de teatre sobre una pintora noruega iconoclasta. La informació em va fascinar. No vaig trobar-la a la Viquipèdia i vaig buscar-la a les altres Wikipèdies per si hi havia alguna cosa. Vaig traduir l'article que vaig trobar a la Wikipedia en espanyol. Més endavant he sabut que Oda Krohg és un personatge molt important, molt reconegut a Noruega.

Com s'unifica l'estil de tots els articles?

La Viquipèdia té el seu propi llibre d'estil. Explica com han d'anar les negretes, quin to ha de tenir l'article...

Què ha de fer algú si veu un error o una informació incompleta a un article de la Viquipèdia?

Qualsevol pot modificar la enciclopèdia. Hi ha una pestanyeta que permet fer-ho. Es recomana que si vols fer una modificació creïs una pàgina i t'identifiquis com a usuari, però no és imprescindible.

I què ha de fer algú que veu que falta una entrada i vol fer un article?

Des de la mateixa pàgina de la Viquipèdia, si no trobes una entrada, tens la possibilitat de crear-la. Això sí, sempre et demanarà referències. Al principi costa una mica i vas lent, però sempre hi ha altres viquipedistes que t'ajuden.

Com es verifica que les noves informacions siguin correctes?

La Viquipèdia catalana té una comunitat molt activa. Hi ha una gent anomenada "patrulladors" que s'encarrega de revisar sistemàticament les entrades noves i les correccions. Si verifiquen que hi ha coses que no són correctes, les introdueixen a la pàgina de discussió. També indiquen aquells aspectes que cal revisar: ortografia, referències...

Hi ha errors premeditats?

La Viquipèdia no és immune al vandalisme. En principi pressuposem que qui edita a l'enciclopèdia ho fa de bona fe, però sempre hi ha qui col·loca paraules insultants, qui modifica fotos... Per sort a la Viquipèdia catalana els patrulladors són molt eficaços.

Com funciona la comunitat de viquipedistes?

Treballem des de casa, però ens ajudem molt. Es fa un acompanyament als que comencen i necessiten ajuda. Cada any s'organitza una viquitrobada de dos dies per tenir ocasió de conèixer-nos personalment. Es fan tallers per resoldre els dubtes dels viquipedistes novells, s'organitzen xerrades, s'evalua allò que s'ha fet... És molt agradable.

I què són les maratons de viquipedistes?

Són trobades per ampliar la Viquipèdia i incidir en un tema determinat. Normalment s'organitzen en una biblioteca especialitzada on hi ha molta informació. El Dia de la Música se'n va fer un al Museu de la Música, i es van introduir instruments, grups de rock... També se'n va fer un el dia de la dona sobre dones músiques...

La Viquipèdia pretén agrupar tot el coneixement del món en un sol espai virtual i fer-lo accessible a tothom, però hi ha qui opina que no hi ha una sola visió del món i que per tant una enciclopèdia, qualsevol, és impossible.

Això sempre provoca problemes. A la Wikipedia anglesa l'entrada "avortament" sempre duu modificacions. A la Viquipèdia catalana, l'entrada més conflictiva és la de Cristòfor Colom. Hi ha grans discussions entre viquipedistes on s'acaben per consensuar les entrades. Hi ha certes entrades que no es poden traduir directament d'una llengua a l'altra, perquè no es veu de la mateixa en un país que en un altre. Però estaria bé que a la Viquipèdia hi estigués reflectit tot el coneixement humà des de diferents vessants.

M'ha fet molta il·lusió que fos una dona qui sortís com a redactora de l'article del mig milió. Això ajuda a la meva campanya perquè les dones es visibilitzin

Vostè va redactar l'entrada 500.000 de la Viquipèdia. S'ho esperava?

Va ser molta carambola, quan el vaig introduir faltaven cinc articles per arribar al mig milió, però en el temps d'arribar al servidor i registrar-lo, vaig ser jo la que va superar el repte. M'ha fet molta il·lusió que fos una dona qui sortís com a redactora de l'article del mig milió. Això ajuda a la meva campanya perquè les dones es visibilitzin, també, a la Viquipèdia.