L'Os d'Or de la Berlinale que va guanyar ahir el film Alcarràs de Carla Simón ha tingut un ressò mundial, que ha passat per Alemanya, França i fins i tot Hollywood. El film ha aconseguit el premi més important que ha obtingut mai una pel·lícula en llengua catalana. La publicació més influent de Hollywood, The Hollywood Reporter, ha dedicat una notícia al premi català, i el defineix com un "drama emocionant i agredolç". "Alcarràs, l'emocionant drama de Carla Simón sobre una família de pagesos catalans dedicats al préssec, ha guanyat l'Ós d'Or a la millor pel·lícula al Festival Internacional de Cinema de Berlin 2022. Simón, el primer llargmetratge de la qual, Estiu 1993, va guanyar el premi al millor primer llargmetratge de la Berlinale el 2017, ha tornat triomfal amb aquest drama agredolç, que repassa la darrera collita d'estiu abans que la família, que forma part d'una generació de pagesos, sigui desallotjada de l'indret per donar pas als promotors urbans", afegeix. També als EUA, The New York Times destaca que la mateixa Carla Simón prové d'una família de pagesos i ha utilitzat en el film actors no professionals. "La pel·lícula se centra en una família que conrea la terra des de la Guerra Civil espanyola i es veu obligada a deixar pas a una empresa que vol construir una granja solar a la propietat", detalla. "En un emotiu discurs d'acceptació del premi, Simón ha dedicat el guardó als modestos pagesos “que cada dia conreen la terra per portar el menjar al nostre plat”, cosa que és “una forma de resistència”", ha afegit.

A Europa el diari francès Le Monde ha reconegut que la pel·lícula descriu "les dificultats d'una família de pagesos catalans pressionada per la modernitat". "La pel·lícula segueix la família Solé, que durant tres generacions ha conreat centenars de presseguers a unes terres de terratinents rics. Però aquests últims volen arrencar els arbres per instal·lar plaques solars i oferir a Solé que s'adapti a aquesta nova situació, o que se'n vagi. El cap de família, Quimet, es nega a veure desaparèixer aquest món. Al seu voltant, tot gira en un fràgil equilibri familiar, des dels nens fins a la gent gran, que té el perill d'ensorrar-se. Tots els actors estan filmats amb molta tendresa. La pel·lícula és alhora delicada i profunda quan tracta la modernització forçada del camp o el conflicte entre economia i ecologia", analitza. El principal diari alemany, el Frankfurter Allgemeine, ha recordat que Alcarràs era una de les divuit obres presentades a la Berlinale, i que ha quedat en primer lloc. "Explica la història d'una família de fruiters del sud de Catalunya amenaçats d'un desallotjament. La possibilitat que els seus presseguers siguin substituïts per plaques solars divideix els membres de la família", afegeix. El canal internacional de la televisió alemanya, la Deutsche Welle, remarca la llum que impregna la pel·lícula. "En aquest drama ple de sol sobre el xoc entre l'agricultura tradicional i la maximització dels beneficis, la directora catalana Carla Simón retrata una família unida de pagesos dedicats al préssec que s'enfronten a un desnonament després de la mort del propietari del gran hort. Els actors aficionats de la pel·lícula impressionen amb actuacions excepcionalment naturals", detalla.

 A Itàlia, el diari Cinecittà News ha indicat que "aquesta història ambientada a Catalunya té un poder universal". "Tots tenim una família amb la qual relacionar-nos. No l'esculls, hi neixes -va concloure el director-, per això les relacions familiars són complexes i profundes, tan plenes de contradiccions i alhora incondicionals. L'agricultura és també una cosa que alhora és incondicional, ens afecta a tots, què mengem cada dia. Pensar en qui ens proveeix d'aliments i com ho fa és una cosa que tots hauríem de fer, tenint en compte també que l'agricultura està ocupant el lloc de l'agricultura tradicional".