"Emergència climàtica", amb el 21,6% dels vots ha estat la paraula més votada en el concurs El neologisme de l'any, que organitzen  conjuntament l’Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra i l’Institut d’Estudis Catalans. Hi han participat 6.400 persones.

Però la paraula "animalista", amb un 20,9% dels vots, ha quedat a molt poca distància. En ser tan petita la diferència de vots, els organitzadors han decidit que ambdós mots deurien figurar com a guanyadors. Extraordinàriament, la Secció Filològica de l’IEC valorarà la possibilitat d’incorporar-los tots dos en el diccionari.

Igualment, trap (12,3 %) i vermuteria (11,6 %) han estat competint pel tercer i el quart lloc. Al final, trap ocupa la tercera posició, i vermuteria, la quarta, però també amb pocs vots de diferència. Exoplaneta (8,7 %) i umami (8 %) han quedat en cinquè i sisè lloc, també amb un nombre de vots molt semblant. Per acabar, en setena posició ha quedat residu zero (5,9 %); en vuitena, el verb xipar (4 %); en novena, pactòmetre (2,5 %), i en desena posició, bicitaxi (0,6 %).

Els organitzadors valoren molt positivament aquesta edició del en constatar-se un augment del nombre de votants. Afirmen, a més a més, que la campanya del neologisme de l'any ajuda a fer visibles els temes que interessen la societat i a acostar la llengua als parlants.