Gabriel Ferrater (Reus, 1922 – Sant Cugat del Vallès, 1972) és una de les figures més fascinants de la literatura catalana del segle XX, autor de Les dones i els dies, un dels grans llibres de la nostra poesia contemporània, i també un dels intel·lectuals europeus més solvents del seu temps. 

Editor i traductor, ell va ser el responsable de les primeres edicions en català de títols de la magnitud d'El procés de Franz Kafka (1966) -a més traduí al castellà d'autors com Samuel Beckett (Murphy), Peter Weiss (Informes) o Ernest Hemingway (París era una fiesta), va contribuir amb aportacions de primer ordre a la crítica d’art i a la lingüística, i molt especialment a la crítica literària.

Les seves lectures dels principals poetes i prosadors de la nostra tradició, sempre brillants, incisives i reveladores, ja van quedar reflectides en el Curs de literatura catalana contemporània. Obra que ara troba el seu complement a Papers sobre literatura, volum compila tots els estudis literaris de Gabriel Ferrater i que veurà la llum aquest dimecres. 

Els papers d'una veu única

Figura solitària (no va anar a escola fins als 10 anys, fet que marcà per sempre la seva personalitat) i ànima torturada (va treure's la vida al seu pis de Sant Cugat del Vallès per asfíxia); escriptor extraordinari, bevedor impenitent; lector insaciable i seductor irresistible; Gabriel Ferrater, a qui Jordi Amat, l'autor d'El fill del xofer, va retratar en la molt notable biografia Vèncer la por (Edicions 62, 2022), és una de les personalitats més brillants de la intel·lectualitat catalana de postguerra (i molt probablement, una de les menys conegudes). 

Poeta revolucionari, propietari d'una veu sempre original aliena a tota escola, corrent o tendència

Poeta revolucionari, propietari d'una veu sempre original aliena a tota escola, corrent o tendència (a més d'estar dotada d'una alta càrrega eròtica); Ferrater també va destacar per l’amplitud extraordinària i la penetració il·luminadora com a devorador de llibres. Nòmina de lectures que va reflectir en uns plantejaments que encara avui tenen un pes enorme en la manera d’entendre la història de la literatura catalana. Idees que malauradament no va exposar sistemàticament en cap volum; sinó que van quedar escampades i disseminades en articles, pròlegs i papers privats... Fins a l'aparició d'aquest Papers sobre literatura. 

377880 portada papers sobre literatura gabriel ferrater 202311231236
Portada de Papers sobre literatura de Gabriel Ferrater

A la seva primera part, Papers sobre literatura recull tots els escrits que es conserven de l'escriptor reusenc sobre literatura catalana: sobre Ausiàs March, la Renaixença, Maragall, Carner (incloent-hi un llarguíssim inèdit), Riba, Foix, Pla, Vinyoli i alguns escriptors joves, i també sobre ell mateix. La segona part aplega ressenyes, articles i pròlegs sobre altres literatures, molts d’ells desconeguts fins ara. Una obra de gran valor per entendre en tota la seva dimensió l'univers literari i vital de Ferrater.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!