Les biblioteques de la Diputació de Barcelona celebren el seu centenari (van ser creades el 1919). I per celebrar-ho han convidat a 13 autors actuals a escriure un relat relacionat amb les biblioteques. El resultat: L'illa dels tresorsun llibre que es regalarà als usuaris de les biblioteques de l'11 al 25 de juny, fins a l'exhauriment de les existències. Paral·lelament, la Diputació ha donat a conèixer el nou Bibliobús Tagamanent, que avui mateix entrarà en funcionament i que servirà 10 municipis de l'Osona, el Moianès i el Lluçanès.

biblioteques diba

Un moment dolç

L'escriptor Màrius Serra ha definit les biblioteques com "El model cultural de més èxit d'aquest país" i ha apuntat que s'han sabut adaptar molt bé a les necessitats dels usuaris. El vicepresident tercer en funcions de la Diputació de Barcelona, Martí Pujol, ha ofert les dades que ho confirmen: les 227 biblioteques i els 10 bibliobusos han aconseguit oferir servei al 98% del territori. La Xarxa de Biblioteques Municipals (XMB) de la Diputació de Barcelona compta amb 2.700.000 usuaris amb carnet, que l'any passat van fer un total de 10.600.000 préstecs. Aquests equipaments registren una mitjana de 77.500 visites diàries (tot i que moltes sense cap relació amb la lectura de llibres). Martí Pujol ha explicat que s'està posant en marxa el programa BibioLab, un model interactiu en què l'espai de la biblioteca funciona com a laboratori d'experimentació i de generació de dades.

Un tresor de franc

L'illa dels tresors arribarà la setmana que ve a les biblioteques, però no només com a llibre de préstec, sinó com a regal per als usuaris, amb motiu del centenari de les biblioteques. Es composa de tretze relats, escrits per Albert Sánchez Piñol, Najat El Hachmi, Xavier Bosch, Sílvia Soler, Care Santos, Martí Gironell, Màrius Serra, Maria Barbal, Sebastià Benassar, David Cirici, Pau Joan Hernàndez, Francesc Miralles, Núria Pradas, Llucia Ramis i Coia Valls. Tots els relats tenen una trama basada en les biblioteques però van per camins ben diversos: hi ha històries d'amor, contes d'intriga, denúncies socials... Fins i tot n'hi ha amb un rerefons real, com el conte de Màrius Serra, situat a Moçambic, un país que ell va visitar per realitzar un documental sobre biblioteques, justament.

illa dels tresors diba

Lligar a una biblioteca?

Tots els autors han afirmat que no els ha estat gens difícil fer un conte de biblioteques perquè resulten un món fascinant on sempre hi han tret molta inspiració (afirmen que "a les biblioteques hi passa de tot). L'excepció, Sebastià Bennasar, que ha confessat que no li ha estat difícil, perquè en realitat el conte ja el tenia fet: "es titulava Rates de biblioteca i coincidia exactament amb el que li demanaven". Assegura que el va lliurar als 10 minuts que li demanessin, i que és de les primeres vegades en la seva vida en què no té problemes amb els terminis dels lliuraments dels seus escrits. El mateix Benassar ha tancat la seva intervenció demanant als usuaris que no usin mai el servei d'autopréstec de les biblioteques, perquè "les màquines mai no ens recomanaran un llibre, perquè no en saben llegir llibres, només saben llegir codis de barres".

bibliobus tagamanent diputació de Barcelona

Nou vehicle, noves aspiracions

Avui entra en funcionament el nou vehicle del Bibliobús Tagamanent, que cobreix els municipis de Castellcir, Castellterçol, Folgueroles, Montesquiu, Olost, Orís, Oristà, Sant Boi de Lluçanès, Sant Quirze Safaja i Seva. Té una longitud de 10,5 metres i una amplada de 2,5 metres, que s'amplien a 3,5 metres, el que permet multiplicar les activitats al seu interior. Disposa de Wi-Fi i de servei d'autopréstec. Fins i tot permet l'accés a persones amb mobilitat reduïda. Aquests bibliobusos estan pensats per a municipis d'entre 300 i 3.000 habitants, per tal de garantir l'equitat en l'accés a la lectura, a la informació i a la cultura.