La doctora Magda Carlas, especialista en dietètica i nutrició i acadèmica de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, un dia més ens ajuda amb els seus consells a tenir una vida més sana. Avui ens explica què fer quan arriba l'estiu i pugen les temperatures. Què hem de menjar quan fa calor?

Menys energia en els nostres àpats

Quan fa més calor hem de fer una dieta menys energètica. Això no és només pels qui han guanyat pes durant el confinament, sinó que aquest és un consell per a tothom. Quin és el motiu? Quan fa fred el nostre cos gasta més energia en mantenir la temperatura corporal estable i això a l'estiu no passa. 

A l'estiu ens venen de gust aliments més lleugers

taylor kiser EvoIiaIVRzU unsplash

Menjars digestius 

Una de les conseqüències de les altes temperatures és que la digestió és més difícil i per tant, els aliments de fàcil digestió són més recomanables. 

Per què necessitem més líquid?

Una de les maneres que té el cos de baixar la temperatura és la suor. Per això, com tenim més pèrdua d'aigua, hem de beure més per estar hidratats. 

Un dels consells de la doctora Magda Carlas és beure més durant aquesta època de l'any. I no només aigua, altres opcions són les infusions, els tes o les sopes fredes. 

ella olsson fxJTl gDh28 unsplash

D'altra banda, cal recordar que l'aigua que més hidrata és la que està entre 10 º i 15 ºC.

La calor pot comportar més perills microbiològics

En aquests moments d'altes temperatures, la doctora Carlas ens recorda alguns elements que hem de tenir en compte com per exemple: no trencar la cadena del fred quan comprem, no barrejar aliments cuits i freds o netejar bé les nostres cuines i utensilis per evitar possibles problemes.

La importància de la sal

Sempre diem que som un país que fem un ús abundant de la sal, però a l'estiu aquest fet no és tan problemàtic com la resta de l'any. Com que suem més i perdem més sals minerals, podem posar-n'hi una mica més. Això sí, sense excessos. 

Un consell de la doctora és fer servir aliments salats per amanir els nostres plats. Per exemple, podem afegir olives a les amanides.

La doctora Magda Carlas és llicenciada en Medicina i Cirurgia, té un postgrau de Dietètica i Nutrició i un màster en Ciències dels Aliments per la Universitat de Farmàcia i Nutrició de Barcelona. Actualment forma part del departament de nutrició de la Clínica Eugin de Barcelona. Combina la seva feina diària a la clínica amb la divulgació mèdica i nutricional.

Va publicar el seu primer llibre el 1998, Alimentarse bien al ritmo de hoy (Plaza & Janés), i des de llavors ha fet altres publicacions: Cena conmigo esta noche (Plaza & Janés), Pasando de dietas (Plaza&Janés), Come conmigo en Barcelona (Plaza& Janés), 12 sopars per quedar bé (Ed. 62), 12 cenas para sentirse mejor (Ed. 62), Quítate un peso de encima, Capricis de Barcelona (Ara ed.), Barcelona Temptations (Ed. Viena), Cómo sobrevivir al menú diario de restauranteAhora te toca a ti (Planeta ed), No t’ho empassis (Columna), Caprichos sanos (Ed. 62), Inteligencia Nutricional (Plataforma editorial), El chef en casa (Planeta), Más claro que el agua (Edtorial Amat) i La dieta puede esperar (2019, Cúpula).

Magda Carlas és consultora de nutrició per diversos mitjans de comunicació, forma part de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició i és una ferma defensora de la gastronomia sana.