Si pensem en la proclamació de la República el 14 d'abril de 1931, tothom pensarà en alguna de les imatges icòniques de la Plaça Sant Jaume, amb les figures magnètiques de Francesc Macià o Lluís Companys. Per això l'exposició Tres dies d'abril, que acullen des d'avui i fins el 5 de maig els jardins del Palau Robert, per iniciativa del Memorial Democràtic i amb la col·laboració de la Direcció general de Difusió, posa l'èmfasi en com aquell "moment de joia memorable", tal com l'ha definit el director del Memorial Jordi Font Agulló, es va viure arreu de Catalunya. 

Tres dies d'abril. Palau Robert

Entusiasme republicà arreu del país

"Quan el poble és feliç no necessita sang, ni vi, ni llançar pedres", recorda una cita Teresa Pàmies sobre aquella jornada històrica a Balaguer, en aquesta mostra comissariada per l'historiador de Oriol Dueñas que vol mostrar com l'efímera proclamació de la República Catalana per part de Macià després de la victòria republicana, va despertar una onada d'entusiasme arreu del país. Unes paraules –"Catalans: Interpretant el sentiment i els anhels del poble que ens acaba de donar el seu sufragi, proclamo la República Catalana com Estat Integrant de la Federació Ibèrica"–, que després de la victòria de les candidatures republicanes dos dies abans van servir per enderrocar una monarquia corcada després de la dictadura del general Primo de Rivera. La República Catalana va durar tres dies, als quals fa referència el títol, al cap dels quals es va acordar amb els delegats del govern provisional de la II República Espanyola que Macià presidiria una Generalitat de Catalunya provisional a l'espera de l'aprovació d'un Estatut d'Autonomia.

Tres dies d'abril. Palau Robert

La República, per amplis sectors socials, era una paraula plena de significats vinculats a un futur de llibertat i democràcia, d'avenç social i nacional. Per això, des de Figueres fins a Tortosa, de la Seu d'Urgell a Vilanova i la Geltrú, l'estusiasme es va estendre pels carrers, després de les proclamacions locals del nou règim. Per això Dueñas ha resseguit diversos arxius comarcals i locals per mostrar l'esclat d'esperança i alegria pacífica a pobles i ciutats de Catalunya més enllà de la mirada de Barcelona, a través de les fotografies de professionals coneguts però també de retratistes anònims i amateurs. D'acord amb aquest esperit, el muntatge de l'exposició està preparat per recórrer el país amb una instal·lació de caràcter efímer, il·lusionant i fràgil, que no feble, com ho va ser el nou règim que va néixer el 14 d'abril de fa 90 anys.

Tres dies d'abril. Palau Robert

Commemoració oficial a l'escola Casas

El Govern commemorarà aquest dimecres 14 d’abril, a les 18 hores, el 90 aniversari de la proclamació de la República Catalana, en un acte presidit pel vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera de Justícia, Ester Capella, que se celebrarà a l’escola Casas, al barri del Clot de Barcelona, inaugurada pel president Francesc Macià l’any 1933. Durant l’acte, a més dels parlaments institucionals, els actors Carme Sansa i Jaume Comas faran lectures dramatitzades de textos d’Aurora Bertrana, Josep Pla o Maria Aurèlia Campany, entre altres. Els cantants Cesk Freixas i Gemma Humet oferiran una actuació musical i, com a cloenda, un octet de veus del Conservatori del Liceu de Barcelona interpretarà l’himne nacional de Catalunya.