Demà ho deixem (de David Moragas) i Ara crema (de Núria Gascón) han sigut els guanyadors dels premis VOC 2023 d'Òmnium Cultural, tot emportant-se els guardons del jurat al millor curt de ficció i documental — en la setena edició del certamen Versió Original en Català (VOC). La menció especial del jurat ha sigut per L'art de l'antídot, d'Aina Palomer. El president d'Òmnium, Xavier Antich, ha reivindicat que aquests premis són "una excel·lent oportunitat per compartir la llengua" i ha recordat que "si no hi ha un audiovisual en català fort, el català no té futur".

L'entrega de premis i clausura de la mostra VOC s'ha celebrat aquest dilluns a la Casa Rius de Barcelona i ha estat presentada per la directora i actriu Irene Moray. Durant l'esdeveniment, Antich ha afirmat que "ha estat un gran any pel cinema català" i que "la qualitat del VOC confirma el potencial del país". "Els creadors audiovisuals han de tenir les condicions per crear sense haver d’hipotecar-se. (...) Perquè s’ho mereix el talent del país, perquè és una excel·lent oportunitat per compartir la llengua i per continuar interactuant, sense intermediaris i en tots els llenguatges, amb la resta de cultures del món", ha afegit.

'Dancin with Rosa' i 'Sisè primera'

Robert Muñoz, amb el documental Dancin with Rosa, ha estat guardonat amb el premi del jurat jove Filmin i amb el premi del públic al millor curtmetratge documental. El curt Sisè primera, d'Albert Carbó, s'ha endut el premi del públic al millor curtmetratge de ficció. L'acte també ha comptat amb la taula rodona "Del curt al llarg: com produïm sense renunciar a la llengua?", on Marcel Barrena, Irene Moray i Rafa Molés han abordat les principals dificultats que es troba la producció del cinema en català — moderats per Ariadna Dot.

El jurat del certamen ha estat integrat per Nathalie Modigliani, cofundadora i codirectora de MODIband; Tono Folguera, productor de cinema a Lastor Media; Anna Giralt Gris, cineasta i investigadora; Macià Florit, realitzador i productor audiovisual a Elsabeth; i, Pol Roig, cineasta i programador. Ells han estat els encarregats d'atorgar el premi de millor ficció a Demà ho deixem (de David Moragas), "per l’aparent senzillesa amb que retrata la complexitat de les relacions de parella, amb una brillant posada en escena i una naturalitat en la direcció d’actors remarcable"; i el premi al millor curt documental a Núria Gascon per Ara crema, "per una proposta valenta i arriscada que aconsegueix dir molt en molt poc". El jurat també ha volgut atorgar una menció especial a L’art de l’antídot, d’Aina Palomer, per descobrir-nos "una colpidora història a través d’un punt de vista inusual que ens recorda la fragilitat de la vista humana". Els premis del jurat estan valorats en 4.000 € cadascun. 

El públic ha pogut votar els diferents curtmetratges seleccionats i guardonar un curtmetratge de ficció i un de documental, amb uns premis valorats en 1.000 € cadascun. La novetat d’aquesta edició ha estat el Premi Jurat Jove Filmin, fruit de la col·laboració amb el Manlleu Film Festival. També cal destacar que la setena edició del VOC ha estat la més internacional: per primer cop, tots els curtmetratges han estat subtitulats al castellà, a l’anglès i el francès i han estat projectats a una desena de ciutats internacionals, com Paranà (Argentina), Mont-real, Vancouver, Quito, Madrid, Nova York, Roma, Luxemburg, Tromsø (Noruega), Londres, Praga, Lausana (Suïssa) i Caracas. La mostra que ha acabat amb 6.700 espectadors presencials i a Filmin i més d’un centenar de projeccions repartides en 90 sales del territori.