“Hi ha hagut un moment, durant el tercer maridatge entre el rosat i el formatge d’ovella, que he notat el mateix que sento quan em trobo davant una obra d’art en un museu”. Passaven dos minuts d’un quart de nou del vespre quan un dels assistents a l’acte del Club El Nacional d’ahir al vespre va fer aquesta confessió tan personal, però, tranquils, per molt que els sorprengui, aquesta crònica no tractarà d’art contemporani, sinó de vi. Això sí, els aviso que si s’aventuren a llegir què va passar ahir al Celler Gelida, és possible que pateixin una dosi extrema de delit i un irrefrenable desig de visitar el Penedès. Els articles, per desgràcia, encara no permeten teletransportar-nos físicament a cap lloc, però ahir la sommelier d’ElNacional.cat, Meritxell Falgueras, va deixar clar que el Penedès pot visitar-se a través del paladar.

A les set de la tarda s’havia donat el tret de sortida al Tast de vins DO Penedès, una experiència vinícola exclusiva de petit format que va omplir amb una vintena de persones la sala de tast de la històrica botiga de vins del barri de Sants, a Barcelona. Concebre el vi com una creació artística i d’autor és un dels valors que des de fa anys estan posant de manifest diversos cellers de la Denominació d’Origen Penedès, motivats a demostrar que el llegat de més de 2.700 anys de tradició vinícola és una herència convertida en un do: cellers on la qualitat té més importància que la quantitat i vins no només capaços d’expressar el terrer del Penedès, sinó també d’emocionar a través del nas o els llavis.

Sergi Alcazar_Club_vins 2

Una polifonia de sentits

Els francesos tenen una expressió preciosa anomenada coup de coeur, que en català podríem traduir com una “fiblada inesperada” o “enamorament instantani” que produeix una emoció. I doncs, pot un vi posar la pell de gallina? Pot produir un calfred? Pot ser un coup de coeur? Això és el que ahir van experimentar els socis del Club El Nacional degustant cinc vins de gamma alta DO Penedès maridats amb productes arribats tots ells de les terres penedesenques.

Sergi Alcazar_Club_vins 6

El primer maridatge el van protagonitzar un Clàssic Penedès del celler Mas Bertran (Sant Martí Sarroca) amb unes nous de macadàmia torrades Torra. Mentre la salinitat de la fusió entre les nous i les bombolles del vi escumós Argila es fonia al paladar dels assistents, Falgueras va aprofitar per explicar que el Clàssic Penedès és la categoria de vins escumosos amb segell DO Penedès: vins elaborats únicament al territori penedesenc, amb més de 15 mesos de criança i 100% ecològics.

Tot seguit es va fer el salt als vins tranquils, amb la degustació d’un monovarietal xarel·lo del celler biodinàmic Parés Baltà (Pacs del Penedès), Calcari, que va lligar-se amb un formatge de cabra jove seleccionat i afinat per la formatgeria vilafranquina Xerigots. El xarel·lo, varietat estrella i única del Penedès, va expressar al peu de la lletra l’acidesa mediterrània d’uns raïms de prestigi internacional i que s’han convertit en una metonímia del mateix Penedès.

Sergi Alcazar_Club_vins 4

La frontera entre els blancs i els negres va arribar amb el tercer maridatge, que va tenir com a elements de fusió un formatge d’ovella curat ―també afinat per Xerigots― i un Gran Caus rosat 2018, de Can Ràfols dels Caus (Avinyonet del Penedès), un dels vins rosats amb més personalitat i prestigi de Catalunya. Un vi de color cirera amb aromes de maduixa, gerds i cirera fresca que va saber harmonitzar a la perfecció amb un formatge dels que perviuen a la boca durant un llarg lapse de temps, com els records que no es vol deixar escapar mai.

El primer dels vins negres del tast va ser un jove, el Can Feixes Negre Selecció 2018 del celler Can Feixes (Cabrera d’Anoia), un vi jove amb cupatge d’ull de llebre, merlot, cabernet sauvignon i petit verdot i que, com va detallar Falgueras, aporta notes de bosc mediterrani en nas i fruita vermella i regalèssia en boca. Per acompanyar-lo, els membres del Club van gaudir d’unes carnoses i incomparables olives empeltre negres Blai Peris (Sant Pere de Riudebitlles), petits elaboradors d’olives i olivades tradicionals amb els camps d’oliveres i l’obrador a la Terra Alta i les oficines al cor del Penedès.

Sergi Alcazar_Club_vins 5

La ruta enogastronòmica pel Penedès va tancar-se per la porta gran amb un vi magistral i una xocolata de personalitat pròpia. Obrir una ampolla de Mas la Plana, de Família Torres (Pacs del Penedès), no és una cosa que es faci cada dia, però maridar-lo amb xocolata 85% cacau Simón Coll converteix el maridatge d’aquest llegendari vi de finca en una experiència sensorial. La xocolata de la històrica família xocolatera de Sant Sadurní d’Anoia, elaborada amb ingredients naturals de gran qualitat i fabricada seguint el procés de selecció i torrat tradicional del gra de cacau, va fondre’s amb les notes elegants, afruitades i profundes del Mas la Plana, un dels vins més prestigiosos de l’estat espanyol.

Una harmonia de plaers

Tota polifonia és fruit d’una capacitat per harmonitzar diversos elements, i en això va consistir el tast exclusiu guiat per Meritxell Falgueras: en acompanyar de paraules el que no és res més que líquid o matèria. El cos i el desig, el nombre i la música o el vi i el menjar. Des que el món és món, diversos han estat els elements que, fusionats, han permès a l’ésser humà apropar-se a la catarsi. En el cas que ens ocupa, també permetre a un grapat de persones desplaçar-se 60 km sense haver de patir retards de Rodalies ni haver de pagar el peatge de Martorell. Va ser així com ahir els membres del Club El Nacional, gràcies a un maridatgevan descobrir l’essència del Penedès sense moure’s d’una sala de tast de Barcelona, igual com vostès espero que l’hagin descobert ara llegint aquesta crònica. Al capdavall, és en això on rau la màgia de la poètica del vi: en poder viatjar i transportar-se a altres indrets amb l’únic bitllet d’una copa apropant-se als llavis.