A vegades ens deixem enlluernar pels colors brillants d’un fenomen com El juego del calamar, però Netflix també estrena produccions més íntimes i personals d’alta qualitat que valen tant o més la pena.

És el cas de La asistenta (Maid), una sèrie de 10 capítols sobre una mare sense recursos que escapa d’una relació abusiva basada en la novel·la autobiogràfica d'Stephanie Land, Maid: Hard Work, Low Pay and a Mother’s Will to Survive.

la asistenta
La asistenta, una de les estrenes destacades d'aquest mes d'octubre a Netflix

Història de supervivència

Tal com indica el títol del best-seller, es tracta d’una història de supervivència. La història de supervivència de l’Alex, una jove de 25 anys que va tenir una filla amb una parella de caràcter agressiu pels seus problemes amb l’alcohol.

Supervivència, d’una banda, per haver aconseguit escapar d’una relació plena de maltractaments psicològics, un tema que s’explora a fons gràcies també a altres personatges que la protagonista coneix a la casa d’acollida per a dones maltractades.

De l’altra, de supervivència purament econòmica. Com a mare soltera, l’Alex ha de trobar la manera de cuidar de la seva filla Maddy fent equilibris per aconseguir diners per arribar a final de mes.

És per això que l’exuniversitària ha d’abandonar el somni de ser escriptora per convertir-se en assistenta de neteja, una feina precària i molt mal pagada a través de la qual la sèrie estableix una contundent crítica al sistema, que ignora les necessitats dels més desafavorits.

la asistenta portada
La asistenta o viure per a la felicitat dels teus fills

Una duresa alleugerida

Llegint fins aquí pot semblar que La asistenta sigui una sèrie extremadament dramàtica i trista, però no és el cas. És evident que la història real que explica és d’una gran duresa, però el to utilitzat per fer-ho ajuda a fer-la una mica més lleugera.

Un to marcat per la seva creadora, Molly Smith Metzler, que amb Shameless i Orange Is the New Black ja havia demostrat aquesta capacitat de retratar les capes més desafavorides de la societat des d’un punt de vista desacomplexat i amb dosis d’humor.

A La asistenta les pinzellades de comèdia gamberra són ínfimes, però sí que utilitza un seguit de recursos narratius innovadors que li donen frescor al contingut, com mostrar en pantalla els diners que li queden a la protagonista o fer aparèixer en persona els perfils de Tinder que mira al seu mòbil.

Així, la sèrie sovint escapa del realisme pur amb aquestes llicències creatives per, precisament, oferir més realisme sobre la visió i pensaments de l’Alex, al voltant de la qual gira tota la resta.

Mare i filla actuant juntes

En aquest sentit, gran part del pes de la sèrie recau sobre l’actriu que l’interpreta, Margaret Qualley, que ja havia demostrat el seu potencial com a secundària a The Leftovers i a Érase una vez en… Hollywood.

Aquí, aquest potencial explota. L’actuació de Qualley és fascinant. Et condueix per totes les emocions - alegria, tristesa, por, tendresa... - i ho fa amb una senzillesa innata.

Caldrà seguir-li la pista, perquè pot arribar tan lluny com la seva mare, Andie MacDowell (Cuatro bodas y un funeral, Atrapado en el tiempo), que, precisament, interpreta el paper de la seva mare bipolar.

maid netflix serie
La asistenta, maternitat a soles, treballar dur i cobrar poc

El motor de la família

Fixeu-vos fins a quin punt és important el tema de la família per la sèrie que la mare i filla protagonistes també ho són a la realitat. Potser encara més important que el dels maltractaments i la precarietat, perquè és família la que ajuda a sobreviure-ho.

Our space is a home because we love each other on it”, diu l’Alex en un dels capítols en què ella i la petita Maddy viuen en un apartament amb molt males condicions. I ho diu perquè es compara amb els rics a qui els nateja unes cases que gairebé són mansions.

Perquè el valor de la casa de l’Alex no és material. És el valor de l’amor incondicional cap a la seva filla. I en cap cas es romantitza aquest aspecte, però és el motor que l’ajuda a tirar endavant. Perquè sinó, maltractada, explotada, i, fins i tot, abandonada, no en tindria cap: I live for my daughter.