Era previsible el coronavirus l'any 1981? Fa gairebé quatre dècades, el novel·lista americà Dean R. Koontz va publicar un best-seller de ciència-ficció ambientat l'any 2020 en el qual "una severa malaltia semblant a la pneumonia" provocada per un virus anomenat Wuhan-400 s'estendria per tot el món, provocant una pandèmia sense precedents.

Quaranta anys després, no només la pandèmia pel coronavirus ha esdevingut una realitat, sinó que a més es manifesta amb problemes respiratoris i, per si no n'hi hagués prou, el focus inicial del contagi va ser a la ciutat xinesa de Wuhan. Profecia o casualitat?

Dean Koontz

L'autor, en una imatge promocional (Font: deankoontz.com)

Una novel·la convertida en objecte de desig

Los ojos de la oscuridad és el títol d'aquesta increïble novel·la de ciència-ficció que a Espanya va passar sense pena ni glòria. Editada per Plaza&Janés a principis dels noranta, l'obra de Koontz està actualment descatalogada, motiu pel qual des de fa alguns dies s'ha convertit en un objecte de valor: als Estats Units la febre per adquirir el llibre ha provocat que en poques setmanes passés de costar escassos 10$ a assolir preus superiors als 150$, amb edicions especials o de luxe que s'aproximen als 700$; el mateix passa a Espanya, on de sobte velles edicions de segona mà han arribat a xifres que voregen els 130€ a les llibreries online habituals de llibres de segona mà.

Però va narrar Dean R. Koontz una ficció tan semblant a la realitat que estem vivint aquests dies? La novel·la narra la propagació d'un virus que s'estén com una pandèmia per tot el planeta, sí, però la realitat és que entre el Wuhan-400 i el Covid-19 hi ha notables diferències. Per començar, a diferència del coronavirus actual, el Wuhan-400 és un virus de laboratori creat a la Xina, precisament a la ciutat de Wuhan, motiu pel qual s'anomena així: només sobreviu un minut fora del cos, només afecta els humans i és molt més letal que el coronavirus. Tan letal, que a la novel·la el Wuhan-400 resisteix a tots els tractaments possibles, liquidant a qualsevol persona contagiada, cosa que per sort ni ha passat ni passarà amb el Covid-19.

L'autor que sembla haver inspirat la realitat

Malgrat ser molt poc conegut a casa nostra, aquest escriptor nascut a Pennsilvania compta amb una legió de fans als Estats Units, i Los ojos de la oscuridad no és la seva única obra que descriu una epidèmia apoderant-se la humanitat: una de les seves altres novel•les, com per exemple Fantasmas, fins i tot va adaptar-se al cinema amb una pel·lícula protagonitzada per Ben Affleck i en la qual també una epidèmia biològica amenaçava el món. Talment com si la realitat, en aquests darrers mesos, s'hagués inspirat en Dean R. Koontz.