Un terç de les espècies de mamífers marins estan amenaçades avui en dia en ecosistemes oceànics d’arreu del món. Algunes estan al límit de l'extinció, com els dofins d'aigua dolça, la marsopa sense aleta del riu Iang-Tsé o la marsopa de Califòrnia. Per intentar estudiar aquests animals i contribuir a la seva conservació s'ha organitzat una gran trobada a Barcelona, el Congrés Mundial de Manífers Marins, en el que hi participaran 2.500 especialistes de 95 països. No hi haurà només investigadors, sinó també responsables de polítiques públiques, que intentaran dissenyar estratègies per garantir la supervivència d'aquests animals. El Congrés, organitzat per la Universitat de Barcelona, ha superat totes les previsions d'assistència i tindrà lloc del 9 al 12 de desembre.

Els problemes del canvi climàtic, i d'altres també

Crisi climàtica, contaminació marina i acústica, trànsit marí, pèrdua de l’hàbitat natural i sobreexplotació pesquera són factors que posen en risc el futur de moltes poblacions de mamífers marins. Dofins, balenes, manatís, marsopes i ossos n'estan afectats d'una forma o altra. Si no es milloren les mesures de conservació, algunes poblacions podrien arribar ben aviat a un punt de no retorn. Amb el lema «Junts per la ciència i la conservació», el WMMC 2019 serà una plataforma internacional per posar en comú els projectes de recerca més innovadors i per debatre les amenaces globals i els reptes per millorar la conservació dels mamífers marins.

dofins mamifers marins pixabay

Estudi i acció

Aquesta cimera mundial —és la primera en l’àmbit dels mamífers marins— esdevindrà el gran referent internacional per consensuar les línies estratègiques en recerca, gestió i conservació a tot el planeta. «Avui en dia, tota la humanitat està afectant d’alguna manera el medi natural, i en especial, el medi marí. Un dels grans desafiaments de la comunitat científica és saber com gestionar un planeta que està canviant en tots els aspectes», explica Manel Gazo, coorganitzador del congrés i membre del Grup de Recerca de Grans Vertebrats Marins de la Facultat de Biologia i de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat de la UB (IRBio).

mamifers marins orca pixabay

Crida a tota la societat

El WMMC 2019 també vol fer arribar a la societat un missatge de consens de la comunitat científica per fer front a un futur ple de desafiaments en la protecció i conservació de les poblacions de mamífers marins. «És essencial fer una recerca de qualitat, aplicar-la a les polítiques de conservació i, sobretot, implicar tota la societat en la conservació de les espècies. Si no tenim en compte aquests tres components, serà molt difícil protegir i conservar les poblacions de mamífers marins en el futur», explica Carla A. Chicote, coorganitzadora del congrés i cap de la línia d’investigació de bioacústica a SUBMON. Per això, Chicote posa èmfasi en la necessitat de sensibilitzar la societat mitjançant l'educació. I adverteix que la situació ja és crítica.