El primer dia del nou any porta tradicions que formen part de la memòria col·lectiva, i el concert d’Any Nou de la Filarmònica de Viena o els salts de trampolí de Garmisch-Partenkirchen del Vierschanzentournee (Torneig dels Quatre Trampolines) són clàssics de la tradició nadalenca com el menjar turró o el raïm de la darrera nit de l’any anterior. Aquest dilluns, el concert més famós i mediàtic del món, arriba a la 84èna edició, retransmès com sempre per RTVE, i en aquesta ocasió té com a director d’orquestra a Christian Thielemann (Berlín, 64 anys), que ja va dirigir aquest concert del primer dia de l’any en l’edició del 2019. 

Una audiència de 55 milions d'espectadors

La sala Gran o Sala Daurada de la Musikverein (Societat Musical) de Viena s’omple cada any d’uns pocs afortunats que han aconseguit una entrada per sorteig (hi ha milers de peticions), que han pagat entre 35 i els 1.200 euros que val l'entrada i que vestiran amb les millors gales per assistir a un concert que es retransmet a tot el món través del senyal produït per la televisió austríaca (ORF), en coproducció amb la Unió Europea de Radiodifusió (UER), i que compta amb una audiència de més de 55 milions d’espectadors. El programa està format per valsos, polques i marxes que tenen com a grans protagonistes a la família Strauss (Johann pare i tres dels seus fills, Johan, Josef i Eduard) altres autors coetanis com Karl Komzák Erzherzog, Anton Bruckner, Josef Hellmesberger, Carl Michael Zieehrer o Hans Christian Lumbye. En aquest programa s'inclou una peça d'Anton Bruckner, amb motiu de la celebració el 2024 del segon centenari del naixement.

Tres parts i quasi tres hores de concert

El concert comença amb una primera part (11.15h a 11.50h) que inclou la Marxa de l’Arxiduc Albert de Komzák, i segueix amb el vals Dolços vienesos i la polka francesa Fígaro de Johann Strauss; el vals Per tot el món de Joseph Hellmesberger; i la polca ràpida d'Eduard Strauss Sense fre. A la segona part (11.50h a 12.15h) s’escolta, l'Obertura de l'opereta Waldmeister, el Vals pòstum d'Ischl  i la Polka del Rossinyol de Johann Strauss; la polka d'Eduard Strauss L'alta primavera; la Nova Polka Pizzicato de Johann Straus; la polka La perla ibèrica de Joseph Hellmesberger; el vals Ciutadans de Viena de Carl Michael Ziehrer; La Quadrilla WAB 121 de Bruckner; el galop Feliç Any Nou! de Lumbye; i el vals Deliri de Josef Strauss. A la darrera part del concert (12.15h a 13.45h), arriben les peces més esperades, Al bell Danubi Blau (títol original en alemany), de Johann Strauss fill i la Marxa Radetzky, de Johann Strauss pare, que tots els presents acompanyen amb el repicar de palmes preceptives. 

A més de les peces musicals dirigides per Christian Thielemann, en el concert també hi ha espai pel ballet, amb la intervenció durant diversos moments, com a l’interludi, del Ballet Estatal de Viena, sota la direcció del coreògraf Davide Bombana i amb disseny de vestuari de Susanne Bisovsky, amb interpretacions molt conegudes, com el cèlebre vals Al bell Danubi Blau.

Un director que canvia cada any

La Filharmònica de Viena no té un director principal des del 1933. Sol convidar els més destacats del món per a cada concert d'abonament, gira o festival. El Concert d’Any Nou va comptar inicialment amb un director estable (entre els que han estat titulars trobem a Clemens Krauss, Josef Krips, Willi Boskovsky i Lorin Maazel). Però, des del 1987, es canvia cada any. El primer va ser Herbert von Karajan i el van seguir Claudi Abbat, Carlos Kleiber, Zubin Mehta, Riccardo Muti, Nikolaus Harnoncourt, Seiji Ozawa, Mariss Jansons, Georges Prêtre, Daniel Barenboim, Franz Welser-Möst, Gustavo Dudamel, Christian Thie. Aquests any, tots els ulls, especialment els dels músics, estaran posats en la batuta i els moviments de Christian Thielemann. El director alemany es convertirà, la temporada que ve, en el flamant successor de Daniel Barenboim al capdavant de l'Òpera Estatal de Berlín. I prèviament ha estat titular de la Staatskapelle Dresden i de la Filharmònica de Múnic, a més de la Deutsche Oper berlinesa. Col·labora amb la Filharmònica de Viena, des del 2000.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!