La cocapitalitat cultural i científica de Barcelona pot suposar una injecció de 15 milions d'euros anuals del govern espanyol que, amb els 10 milions que ja aporta l'Estat, sumaria un total de 25 milions per a aquestes àrees, segons ha ratificat el tinent d'alcalde de Barcelona Joan Subirats. El regidor, responsable de les àrees de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, ha assenyalat que a la reunió del passat dia 7 entre el president del Govern, Pedro Sánchez, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, es va apuntar a una inversió global de l'Estat d'"uns 25 milions d'euros anuals" per consolidar les institucions i activitats culturals de referència de la capital catalana.

Subirats ha advertit que s'ha d'aconseguir que "aquest acord polític figuri en el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat que s'ha d'aprovar". El tinent d'alcalde creu que "la declaració d'intencions s'hauria de concretar en funció de la correlació de forces al Congrés", ja que "el govern de l'Estat ara és una coalició entre un partit i una confluència de partits en què els Comuns estan presents i, a més, els vots d'ERC són importants a l'hora d'aprovar els pressupostos".

El tinent d'alcalde ha afegit que aquesta injecció addicional de 15 milions d'euros aniria destinada a "equipaments, activitats i iniciatives que tenen una dimensió que no és estrictament territorial, sinó que se situen com a elements de referència a nivell espanyol i internacional". Aquest és el cas del Gran Teatre de Liceu, el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) i els museus Picasso i Miró, que ja es van esmentar en el primer conveni de capitalitat pactat sota el govern de José Luis Rodríguez Zapatero. A aquestes institucions culturals caldria sumar altres equipaments i activitats, com el Festival Grec, el Mercat de les Flors i L'Auditori, que, segons Subirats, "són referents en els seus respectius camps i tenen un paper central".

Un colideratge entre Barcelona i Madrid

Subirats ha recordat que "amb el govern del PP, les aportacions de l'Estat a la cultura catalana van baixar moltíssim" i ha aclarit que "no es tracta que Barcelona sigui la capital d'Espanya juntament amb Madrid, sinó que hi hagi un colideratge en temes de cultura i ciència". També ha subratllat la importància d'haver inclòs l'apartat científic en el conveni de cocapitalitat perquè "constata la importància de Barcelona com a ciutat científica, universitària, tecnològica i del coneixement".

El tinent d'alcalde ha assegurat que la cocapitalitat permetrà "un increment significatiu dels pressupostos dels equipaments" barcelonins, a més d'alliberar l'Ajuntament de "la funció supletòria que ha tingut durant la crisi" i permetre-li "preocupar-se d'altres temes importants, com l'educació cultural". En aquest sentit, Subirats apunta que en l'àmbit cultural, l'Ajuntament de Barcelona "està invertint uns 90 euros per persona i habitant a l'any, mentre que l'Ajuntament de Madrid inverteix uns 50 euros per persona i habitant a l'any", cosa que s'explica en part perquè la capital espanyola "no està obligada a apuntalar determinades institucions perquè ja ho fa l'Estat".