Agredolça obertura de la temporada nadalenca de circ al Moll de la Fusta de Barcelona. El Circ Històric Raluy estava de festa, perquè acomplia 50 anys i havia preparat "un espectacle molt especial". Però la setmana passada va morir l'ànima de l'espectacle i fundador del circ, Carlos Raluy. Malgrat tot, els professionals de la companyia han decidit continuar endavant, amb un espectacle creat per Carlos, amb l'equip de professionals que va triar ell mateix. I a desgrat de la desaparició de Carlos Raluy, l'espectacle, en la seva presentació, ha funcionat com un rellotge, i ha aconseguit emocionar i fer riure al públic barceloní. El Raluy passarà el Nadal a Barcelona i s'hi estarà fins el 16 de febrer. Les entrades es poden comprar a la seva pàgina web.

Circ Raluy Foto famílila ACN

El pot petit

El Raluy no és un circ immens. I el seu equip de professionals és ben reduït. Només una quinzena de persones surten a la pista. Són els millors. Hi ha acròbates, contorsionistes, trapezistes, malabaristes, l'home forçut... Ofereixen números absolutament depurats, sense maquinàries espectaculars ni decorats especials. No cal: és la tècnica dels artistes la que es mostra amb la seva màxima puresa. No hi ha animals, però no hi manquen dosis de poesia, sense caure mai en la sensibleria. La senzillesa i l'espectacularitat és la clau per oferir números que enganxin al públic. Un malabarista que és capaç de mantenir al aire, alhora, deu anelles. Un contorsionista que, disfressat de granota, adopta les posicions més inversemblants. Un forçut que pot sostenir dues noies que es gronxen o que pot entomar una pesada bala disparada per un canó. Una parella d'acròbates que fan un joc aeri que frega allò impossible... I el més important, el Circ Històric Raluy sap mantenir el ritme amb uns intermedis còmics, potser la part menys clàssica del repertori. Convida al públic a intervenir,a ballar, a aplaudir, a sortir a la pista... I l'animador té una gran habilitat per involucrar al públic, que ràpidament s'anima i se suma a l'espectacle.

El circ de sempre

En un temps on és de moda el circ contemporani, i en què les noves tecnologies cada cop fan més incursions a les pistes, el Raluy opta per un circ de tall molt clàssic. Els vehicles antics que utilitza el circ ja són la porta d'entrada a un món fascinant, molt vintage. Una de les claus d'aquesta immersió al passat és la carpa, preciosa, de talla mitjana, que aposta per la proximitat del públic amb els artistes. Diuen que la gran inspiració del Circ Històric Raluy, quan es va fundar, era el modernisme i la Belle Epoque, i aquesta vocació retro es manté. Acròbates, contorsionistes o malabaristes busquen l'arrel del circ més clàssic, sense gaire concessions a la fusió. El secret radica en comptar amb els artistes que cal. I el circ disposa d'una quinzena de grans artistes a la pista que, en la millor tradició del món del circ, representen un ventall de nacionalitats: italiana, portuguesa, anglesa, xinesa, escocesa, ucraïnesa, alemanya, peruana... Alguns d'ells pertanyen a grans famílies d'artistes del circ, com els Pellegrini o els Tonyi (i, com no, els Raluy). Aquests artistes, com és tradició, viuen tots junts a les caravanes en què viatgen amunt i avall (uns vehicles antics magníficament restaurats). Fins i tot disposen d'una caravana que funciona com hotel per a aquells que vulguin veure com és el circ per dins.

CARLOS RALUY circ

Carlos Raluy.

El circ de tots

El Circ Històric Raluy no és un circ per a nens. És un circ per a nens, joves i grans. No és ni un circ on els pares acompanyen els nens, i s'avorreixen mentre els nens es diverteixen, ni un espectacle molt intel·lectual on els grans queden fascinats mentre els nens badallen. Al Raluy hi poden anar famílies, però també gent gran sola, grups de joves... I tots podran disfrutar d'aquest espectacle. Aquest Nadal aquells que encara no l'han trobat mai, podran descobrir la màgia del circ al Moll de la Fusta.