De l’1 d’abril a l’1 de juliol, Sant Esteve de Palautordera acollirà el 9è Festival Circ Cric, un esdeveniment que enguany vol ser més potent que mai, per celebrar els 25 anys de Pallassos Sense Fronteres. El festival funciona econòmicament gràcies als 10.000 nens que passen per l’encontre del Festival, a través de visites escolars. Però també està obert al públic en general, i les entrades ja són a la venda a la web del Circ Cric. L'emblema d’aquest any serà una gran figura en cartó pedra de Colouche, el pallasso francès que va estar a punt de presentar-se a les presidencials i que va tenir una mort misteriosa: hi ha qui diu que el van matar per ser un individu massa incòmode. El Festival s’ha presentat avui a la llibreria Altaïr, amb la presència del pallasso Tortell Poltrona, inspirador de la trobada.

La difícil vida del circ

Tortell Poltrona ha celebrat que el Festival gaudeixi de bona salut a desgrat que el circ de carpa està patint una forta crisi per la globalització: "abans quan feien circ a un poble hi anava tothom", recorda el pallasso amb nostàlgia. Poltrona ha afegit que els espectacles que es fan avui han de ser especialment acurats "perquè la nostra infància està molt malalta, i no ho sabem", ja que "en un minut reben desenes d'estímuls amb les seves maquinetes". Per això, Poltrona vol que el Circ Cric sigui més que un simple número d'humor. Afirma que és molt diferent de veure un espectacle al Circ Cric, al Montseny, lluny de qualsevol casa, perquè es viu una experiència gairebé iniciàtica que afavoreix l’excepcionalitat de l’espectacle.

L’activitat principal del circ serà “Els Garranyecs”, l'estrena de la companyia de Tortell Poltrona, que s’anirà repetint cada diumenge (excepte el dia 15 d’abril que se celebra la fira, en què hi haurà un concert amb el grup Xiula, dedicat a l’animació familiar, però rebutjant la infantilització de la música. La mateixa companyia presenta Allegro Vivace, un espectacle inspirat en els grans pallassos de començament i mitjans del segle XX. I Poltrona, amb el pallasso nord-americà Jango Edwars, presenta un espectacle a duo: Today is not my day - Tanca la porta!.

Tortell Poltrona ha anunciat una novetat: a partir d’ara el Circ Cric funcionarà els dissabtes per la tarda, amb espectacles de pallassos per a nens... Esperen així trobar un nou públic familiar. El 5 de maig hi haurà cabaret amb la companyia franco-catalana Baró d'Evel.

A més a més de circ, el Circ Cric programa música. Hi haurà concerts de Sílvia Pérez Cruz (7 d'abril), Albert Pla (11 maig), y Marcel Lázara (un dels fundadors de Txarango), amb Júlia Arrey amb un concert d’estil brasiler (el 29 de juny).

La segona setmana de juny, i emmarcada en el Festival Circ Cric, hi haurà la gran trobada de pallasses del 7 al 10 de juny. Perquè puguin participar-hi el màxim d'artistes i mostrar el seu art, en la seva majoria presentaran només petits esketchos, en un espectacle col·lectiu. La trobada serà amenitzada amb un concert d’un excepcional grup femení de música: la Balkan Paradise Orchestra; i també amb un concert espectacle de la Cia. Aérea de Teatro i un altre de The Brunette Bros. Circus. Els espectacles clau vindran de l’Argentina: Maku Fanchulini i, sobretot, Lila Monti, que presentarà un espectacle sobre l’emigració i la integració, Povnia.  El fi de festa del festival de pallasses anirà a càrrec dels valencians de la Companyia Decopivolta Teatre. 

Al Festival el 18 i 19 de maig es celebrarà que Pallassos Sense Fronteres ja ha arribat a les 450 expedicions pel món, fetes durant 25 anys a més de cent països, el que fa un total de 20 viatges anuals (alguns d’ells molt llargs, de fins a sis mesos). El Circ Cric ha acompanyat al llarg d'aquest quart de segle a l'organització humanitària creada per Toltell Poltrona i acollirà l'acte de balanç d'aquests 25 anys, però també la gran festa d'aniversari.