Avui, 31 de març, celebrem el dia internacional de la visibilitat transgènere per reivindicar una realitat que històricament ha estat silenciada i que encara avui molts sectors pretenen fer veure que no existeix. Afortunadament, però, les persones trans cada vegada estan més visibilitzades, i no hi ha exemple més clar que la seva representació en la ficció. Si fa uns anys era gairebé impossible que un personatge d’una sèrie s’identifiqués amb un gènere diferent del que se li havia assignat al néixer, més enllà de caracteritzacions molt estigmatitzades, actualment hi ha diverses ficcions que retraten aquesta realitat amb encert, i aquí us en portem les més destacades.

1
Transparent (Amazon Prime)
5 sèries per celebrar el dia internacional de la visibilitat transgènere

Aquesta sèrie de quatre temporades estrenada el 2014 va ser una de les pioneres en representar la realitat trans de forma digna. La protagonista de la història és un pare d’una família jueva de Los Angeles que, després de jubilar-se, anuncia als seus tres fills que ara és una dona trans. A través d’un to de comèdia, la sèrie de Joey Soloway examina el paper que el Mort, ara Maura, havia tingut com a pare i el nou rol que exerceix com a mare, alhora que veiem la forma que té cada un dels fills de gestionar aquest canvi.

2
Pose (HBO Max)
5 sèries per celebrar el dia internacional de la visibilitat transgènere

La representació de l’escena del ballroom a Nova York als anys 80 i 90 que fa Ryan Murphy és una de les principals referents pel que fa a visibilitat perquè no només retrata aquesta subcultura de la comunitat LGTBIQ+, sinó que, a més, ho fa amb actrius trans. MJ Rodríguez com a Blanca Evangelista, Dominique Jackson com a Elektra Abundance i Indya Moore com a Angel lideren aquesta fascinant història que, al llarg de tres temporades, navega pels temes de la diversitat, la inclusió, la sida i, sobretot, el ball.

3
Veneno (Atresplayer)
5 sèries per celebrar el dia internacional de la visibilitat transgènere

El repte que es van plantejar Javier Calvo i Javier Ambrossi per narrar la vida de “La Veneno”, una important figura popular per ser la primera dona trans de la història de la televisió espanyola, era majúscul. Però el resultat va ser un èxit gràcies al respecte amb què es representa la seva figura, el gran disseny de producció per oscil·lar entre la fantasia i la crua realitat i, sobretot, les brillants interpretacions d’Isabel Torres, Daniela Santiago i Jedet en el paper de la icònica protagonista.

4
We Are Who We Are (HBO Max)
5 sèries per celebrar el dia internacional de la visibilitat transgènere

La primera incursió de Luca Guadagnino (Call Me By Your Name) en el món de les sèries és aquest retrat de l’efervescència adolescent ambientat en una base militar estatunidenca a Itàlia. Allà és on arriba el Fraser (Jake Dylan Grazer), que, enmig d’un entorn hostil, trobarà joves com ell en ple despertar sexual. Entre aquests hi ha Caitlyn/Harper, un personatge que li està començant a donar forma a la seva pròpia identitat al no sentir-se còmode amb el gènere que li va ser assignat en néixer.

5
Más o menos (Movistar+)
5 sèries per celebrar el dia internacional de la visibilitat transgènere

La sèrie més recent pel que fa a visibilitat ha arribat aquest mes de març a Movistar+, en aquest cas retratant a un millennial de gènere fluid. Creada per Fab Filippo i Bilal Baig, que també fa de protagonista, aquesta comèdia dramàtica semi autobiogràfica segueix la caòtica vida de la Sabi, que intenta trobar on encaixar en un món ple d’etiquetes sense deixar de ser ella mateixa. Una crisi vital que posa sobre la taula els problemes d’identitat de la nostra societat, però sempre amb un gran sentit de l’humor.