Per a aquells que prefereixen les novel·les de lladres i serenos a les ensucrades pel·lícules nadalenques, hem fet una tria de cinc dels màxims exponents de la novel·la negra que podeu regalar, o regalar-vos, aquest Nadal.

Leonardo Padura, El hombre que amaba a los perros. Tusquets, 768 p., 10,95 €

padura hombre amaba perros

El cubà Leonardo Padura, que recentment va rebre el premi Barcino de novel·la històrica, reconstrueix a El hombre que amaba a los perros, una obra ja mítica, la figura de Ramon Mercader, el català que va matar Trotski per ordres d'Stalin. Alhora, és una exploració pels aspectes més tèrbols de la història de Cuba, de Mèxic i de la Unió Soviètica, però també de l'Estat espanyol.

Fred Vargas, Quan surt la reclusa. Ed. Amsterdam, 392 p., 21,95 €.

quan surt la reclusa

Fred Vargas és el pseudònim usat per l'arqueòloga francesa Frédérique Audoin-Rouzeau en les seves novel·les, que l'han fet guanyar nombrosos premis. Quan surt la reclusa, una novel·la protagonitzada pel seu millor personatge, el comissari Jean-Baptiste Adamsberg, s'inicia amb la mort de tres avis a causa de la picada d'una aranya. A través d'aquest desencadentant, Fred Vargas desenvolupa una trama inquietant, amb un clar component feminista.

Walter Mosley, Traición. RBA, 320 p., 20 €.

traicion walter mosley c8135d96

Walter Mosley és un autor afroamericà famós per les seves novel·les negres protagonitzades per Easy Rawlings, un detectiu negre que actuava a Los Angeles a partir de la Segona Guerra Mundial. En canvi, Traición se situa al Nova York actual i és protagonitzada també per un detectiu negre, King Oliver, un home que ha caigut en desgràcia, però que està decidit a recuperar la seva integritat.

Jim Thompson, L'assassí dins meu. Efadós, 208 p., 19 €.

assassí dins meu

Jim Thomson va ser un dels autors més respectats de la clàssica col·lecció policíaca La Cua de Palla (amb títols com 1.280 ànimes). Ara la biblioteca de novel·la negra de l'editorial Efadós, dirigida per Andreu Martín, ha decidit traduir al català un títol que no havia estat editat abans en català: L'assassí dins meuUna història d'una tremenda violència, situada a la Texas petroliera dels anys 1950, inspirada en la història del pare de l'autor, un xèrif corrupte, i en les pròpies experiències de l'escriptor.

Horace McCoy, Oi que maten els cavalls? Navona, 158 p., 19 €.

acaso no matan a los caballos horace mccoy

Horace McCoy, com Jim Thompson és un dels clàssics de la novel·la negra, i justament la seva obra més coneguda, Oi que maten els cavalls? ha estat traduïda per l'editorial Navona al català i al castellà. Una història d'assassinat, avortament i incest que es desenvolupa als Estats Units dels anys 1930. Una novel·la que va donar peu a una gran pel·lícula de Sydney Pollack: Danseu, danseu, maleïts.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat