Era el que més sonava com a guanyador i Cillian Murphy s'ha endut l'Oscar a millor actor als Oscars 2024, completant el trident del palmarès que ja va començar guanyant el Bafta i el Globus d'Or. Ho ha tornat a fer per Oppenheimer, la favorita d'aquesta edició, que ha començat la nit amb un total de 13 nominacions. L'actor irlandès s'ha consolidat amb la millor interpretació masculina per posar-se a la pell de Robert Oppenheimer, el físic americà pare de la bomba atòmica, en una delirant producció dirigida per Christopher Nolan. Murphy, que va fer-se popular com a protagonista de la sèrie Peaky Blinders, ha recollit el seu primer premi de Hollywood, i ha desbancat els actors Paul Giamatti (Los que se quedan), Bradley Cooper (Maestro), Jeffrey Wright (American Fiction) y Colman Domingo (Rustin).

🟠 Guanyadors dels Oscars 2024: tota la llista de pel·lícules i artistes
 

🟠 La bomba Oppenheimer retrona fort en uns Oscars predictibles i mancats d'espectacle
 

L'actor irlandès porta més d'una cinquantena de pel·lícules a l'esquena, encara que mai abans havia estat nominat als premis més importants del món del cinema. En el mateix sentit, sembla que l'espectador està més habituat a veure Murphy en papers secundaris, i probablement sobretot a la televisió, on segurament ha signat el seu paper més mediàtic fins ara com Tommy Shelby. El paper a la famosa producció disponible a Netflix li va valer sis nominacions i un parell de premis —millor actor en drama a l'Irish Film & Television i millor actuació dramàtica als National Television Awards—, encara que també acumula diverses nominacions anteriors als Bafta, als Globus d'Or, als Satellite o als Saturn Awards.

oppenheimer cillian murphy critica 64b7e7b10947d

Però Oppenheimer no ha sigut el primer projecte en què Cillian Murphy s'ha posat a les ordres de Christopher Nolan. El 2010, l'intèrpret va treballar amb el director a Origen al costat de Leonardo DiCaprio, Elliot Page, Joseph Gordon-Levitt o Tom Hardy, una pel·lícula que va ser nominada en 8 categories, entre elles millor pel·lícula i guió, i que va acabar enduent-se la meitat: millor fotografia, millor barreja de so, millor edició de so i millors efectes visuals).

El paper de Cillian Murphy a Oppenheimer

El protagonista de la sèrie Peaky Blinders ofereix a Oppenheimer una interpretació memorable i això li ha valgut l'Oscar. L'actor no només encarna perfectament l'essència del científic amb aspiracions de deixar un llegat, sinó que també retrata amb precisió la dualitat d'un home amb gran determinació en la defensa de les seves idees, però amb una manca d'empatia en el maneig de les emocions. Tot i això, seria injust centrar l'elogi només en ell: Oppenheimer és una obra coral amb la brillant participació de noms destacats com Robert Downey Jr., Matt Damon, Gary Oldman, Florence Pugh o Emily Blunt. Oppenheimer ha estat la més premiada a la gala dels Premis Oscar 2024. A banda de l'estatueta al millor actor, aquest film ha obtingut l'Oscar a la millor pel·lícula, al millor director, al millor actor de repartiment per Robert Downey Jr., a la millor edició, a la millor fotografia i a la millor banda sonora original.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!