El detectiu Carvalho és un personatge mític de la novel·la negra catalana. El protagonista de tantes novel·les de Vázquez Montalbán torna a fer-se present avui en una novel·la negra, però després de la mort del seu creador, se l'ha fet seu Carlos ZanónCarvalho. Problemas de identidad (ed. Planeta) torna a plantejar una història de crims, però situada a la societat actual, més moderna que la de Montalbán, però amb tant de crims com a aquella. El Pepe Carvalho de Zanón, com el de Vázquez Montalbán, és "tendre, escèptic, lúcid i lleial", i un amant de la gastronomia i també dels bars. Zanón en principi es resistia a incorporar receptes i descripcions gastronòmiques, perquè quan llegia les novel·les de Montalbán creia que aquesta part era "un horror". Però va haver de rectificar en adonar-se que la gastronomia, i el bon viure, era una característica que identificava al periodista de la Mediterrània, davant els periodistes nord-americans, que es limitaven a viure d'hamburgueses i whisky. Per això, a la novel·la apareixen alguns dels locals favorits, de l'autor, com el Bar Ramon, del mercat de Sant Antoni, local on s'ha presentat aquest llibre a la premsa. El seu pop a la brasa, antològic, hauria tornat boig al mateix Vázquez Montalbán. La traducció al català de la novel·la, Carvalho. Problemes d'identitat, sortirà en català en l'editorial Columna d'aquí a quinze dies.

Joc de miralls

El nou Carvalho es pot llegir sense conèixer les obres de Vázquez Montalbán. Aquesta és la intenció de Zanón, que tot i ser un admirador de Montalbán només el va veure una vegada, quan va intentar convèncer el novel·lista gastrònom que li presentés un llibre de poemes. No va poder ser, però la trobada li va quedar en la memòria fins ara. Aquesta història de Carvalho és un joc de miralls, en què el detectiu més famós de Montalbán es queda sense l'escriptor. Segons la nova novel·la del detectiu gastrònom, aquest tenia un veí amb bigoti al seu pis de les Rambles, un escriptor filocomunista i culé. L'Escriptor aprofitarà els casos del seu veí detectiu per convertir-los en sonades novel·les, però la mort de l'Escriptor deixarà a Pepe Carvalho desvalgut i haurà d'aprendre com resoldre els seus problemes sol. Però Zanón vol desmarcar-se de Montalbán, i crearà nous personatges secundaris i un nou univers literari. I fins i tot, a diferència de Montalbán, escriu la seva obra en primera persona. Zanón reconeix que ha fet una certa trampa i que el Carvalho de la seva novel·la és més jove del que hauria de ser, perquè si no seria massa gran per ser investigador: "Té l'edat de Juliette Binoche", apunta. I el nou Carvalho també té gustos nous: el Carvalho de Zanón, com el seu mateix autor, és molt amant de la música i del cinema, a diferència del de Montalbán (li agrada el punk, fins i tot).

El Carvalho del procés

Com s'hauria situat Vázquez Montalbán respete al procés? Ningú ho sap exactament. Però Zanón sabia perfectament que no podia fer una novel·la situada a la Catalunya del 2017, amb Carvalho com a protagonista, sense posicionar-se respecte al procés, perquè Carvalho era un personatge que sempre estava en contacte amb la realitat social que l'envoltava. El Carvalho de Zanón no vol definir-se en la realitat del 2017, però augura un final en el què tots acabaran perdent. "Carvalho i Vázquez Montalbán no es casaven amb ningú", argumenta Zanón.

Allunyar-se del mestre

Zanón s'ha vist en el problema de rellevar Vázquez Montalbán, però sense suplantar-lo. Ell ha decidit prendre distàncies respecte al mestre. Assegura que ha evitat rellegir certes obres de Carvalho a l'hora d'escriure el llibre. "He preferit recordar-me de com vivia les novel·les de Carvalho com era adolescent", concreta. "Mai he volgut escriure un llibre com els que feia Montalbán", explica Zanón, qui manifesta que té massa "respecte" per l'autor de l'Asesinato en el Comité Central. I afegeix que agraeix molt a la família de Montalbán la generositat per haver facilitat la publicació d'aquesta obra. 

La continuïtat d'un èxit

Les obres de Montalbán, i especialment les de Carvalho no han passat de moda en els 15 anys que han passat des de la mort de l'autor. Planeta continua reeditant-lo, però hi ha joves de les noves generacions que ja no el coneixen. Per això l'editorial es va plantejar la idea de "ressucitar" l'autor. Va ser Paco Camarasa, el gran llibreter especialitzat en novel·la negra, qui va animar-los a tirar endavant i qui va proposar el nom de Carlos Zanón. I els resultats, segons els editors, són magnífics. Creuen haver trobat en Zanón un digne successor de Montalbán. El públic decidirà si el nou Carvalho desmereix o no l'anterior.