El call jueu de Tortosa s'ha impregnat de llums aquest dissabte coincidint amb la celebració de la Hanukà, una tradició vinculada a la comunitat jueva. El personatge de la Blanca, la Jueva de Tortosa, ha protagonitzat "Recordant Hanukkah", una visita teatralitzada i un concert sobre la vida i expulsió dels jueus ara fa cinc-cents anys. Segons el director de turisme de Tortosa, Oriol Segarra, l'espectacle reivindica el llegat hebreu de la ciutat i un dels calls més importants del país. Doncs bé, un centenar de persones han assistit a la vuitena edició de l'espectacle, que enguany ha recuperat el format original previ a la pandèmia i ha incorporat una nova peça musical interpretada pel personatge d'una arqueòloga tortosina que busca els seus orígens.

La Hanukà commemora la victòria dels jueus de Judes Macabeu davant dels grecs el 163 abans de Crist, cosa que va tornar a Judea la independència i va propiciar la purificació del temple. Al principi, la Hanukà recordava la victòria militar davant l'Imperi grec, però amb el pas dels segles van reformular-la per convertir-la en una festa de les llums, que ha tingut una projecció mundial. Quan els macabeus van arribar al denominat segon temple, situat a l'actual esplanada de les mesquites de Jerusalem i que van destruir els romans l'any 70, que havia estat hel·lenitzat, s'hi van trobar només una mica d'oli per alimentar la flama eterna. Però es va produir el miracle i va estar encesa 8 dies. 

Acte Hannuka Tortosa / ACN
El Museu de Tortosa ha acollit part de l'espectacle 'Recordant Hanukà' / ACN

Per recordar aquells fets, es va crear l'actual festa de la Hanukà amb un canelobre especial de 9 braços, que es diferencia de la menorà de 7 braços. Aquest canelobre de 9 braços rep el nom de hanukiyà i la tradició marca que s'ha d'encendre una espelma cada dia per recordar els 8 dies de flama. La celebració de la Hanukà és mòbil en el calendari gregorià que s'utilitza a Occident, perquè el calendari jueu és solar i lunar. La festa comença el 25 del mes de Kislev, tercer mes del calendari jueu, i correspon en el gregorià a finals de novembre o principis de desembre. Per tant, sempre cau en el període nadalenc.

Si Judes Macabeu hagués estat vençut davant l'imperi grec selèucida, possiblement el judaisme s'hauria assimilat, i com a resultat tampoc no hi hauria hagut cristianisme. Això ha fet que des del cristianisme es tingui una certa simpatia vers els fets dels macabeus, que estan recollits a la Bíblia cristiana però no a la jueva. N'és prova el fet que, enguany, a Suècia, una església ha celebrat el dia de Santa Llúcia amb cançons de Nadal, i hi ha incorporat algunes també de Hanukà.