Bernardo Cortés Maldonado, el conegut cantant i poeta de la Barceloneta, ha mort avui a l'Hospital del Mar, segons informa El Periódico de Catalunya. Cortés havia estat popularitzat per l'imitador Oriol Grau com a "Palomino" al programa d'Andreu Buenafuente a TV3. Cortés havia estat ingressat en estat greu a l'Hospital del Mar al gener, amb problemes renals. Després d'una certa recuperació ha patit una recaiguda que l'ha dut a la mort. Diuen que, amable amb tothom, no parava de recitar els seus poemes al centre sanitari. Un d'ells deia: "Si algún día falto / y sé que faltaré de dónde estoy / Si alguien me quiere / que alguien ponga en mi fosa: / Un humilde poema yace aquí / cantor de mar, piedras y gaviotas".

Bernardo havia nascut a Jaen el 1934 i va arribar a Barcelona el 1952 amb el famós tren "El Sevillano". Era cantant i poeta i es va fer famós cantant amb la seva guitarra als xiringuitos de la Barceloneta, quan encara eren a la sorra de la platja, a la Barcelona preolímpica. Quan van desaparéixer els xiringuitos, va continuar cantant als restaurants del barri, on era extremadament popular. Animava festes i dinars amb les cançons més populars, amb preferència per les tonades més enganxoses. Va publicar quatre llibres: 'Barceloneta de Barcelona', 'Materia y espíritu', 'Amanecer cantando' i 'Poemas de la Barceloneta'. Presumia de ser cantant ambulant: "Canto per pagar la meva obra, sóc l'únic poeta de la història que ha pagat la seva obra passant el platet”… Malgrat ser un poeta popular, s'havia relacionat amb Espriu, amb Bigas Luna i, per descomptat, amb Peret.
 
Oriol Grau va inspirar-se en Bernardo per crear el seu personatge més exitós: Palomino. Bernardo sempre va tenir bona relació amb el seu imitador (en canvi, no sempre tenia paraules amables per a Buenafuente).
T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat