El govern municipal de Barcelona proposarà atorgar la Medalla al Mèrit Cultural de la ciutat al cineasta i productor Juan Antonio Bayona (Barcelona, 1975). D'aquesta manera, la ciutat pretén reconèixer i valorar el talent del director, un dels grans realitzadors del segle XXI, que contribueixen a "estrènyer llaços de Barcelona amb l’elit del cinema internacional" i atreuen espectadors a les sales, mantenint viu l’amor del públic per la gran pantalla. Amb la concessió de la màxima distinció municipal es vol reconèixer també la feina d’un autor amb "veu pròpia" tant quan s’endinsa en universos fantàstics com quan retrata històries i personatges en situacions extremes. La proposta serà exposada als grups municipals per a la seva votació en sessió plenària.

J.A. Bayona es va graduar en la primera promoció de l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC). Acabats els seus estudis, es va iniciar en el món audiovisual dirigint campanyes publicitàries i videoclips de diferents artistes, com ara Raphael, Fangoria, Hevia, Camela, Alejandro Sanz, Bunbury, el grup britànic Keane i, especialment, OBK. L’any 1999 va fer el salt al cinema amb el curt Les meves vacances i, tres anys després, el curt L’home esponja, en la faceta de productor. La seva òpera prima va ser L’orfenat (2007), coproduïda per Guillermo del Toro, aplaudida a Canes, nominada a 13 premis Goya i guardonada en 7 categories, entre les quals la de millor director novell.

bayona millor direcció goya 2024 / Foto: efe
Foto: EFE

L'acollida d’aquest film li va permetre fer el salt a Hollywood, amb projectes com l’adaptació cinematogràfica de la novel·la de l’escriptor anglès David Moody Hater, produïda també per Guillermo del Toro i protagonitzada per Ben Gazzara, o les superproduccions Jurassic World 2, per al qual va ser seleccionat personalment per Steven Spielberg, i la sèrie Els anells de poder, basada en l'univers de J.R.R. Tolkien i que s'ubica temporalment abans de la història explicada a El Senyor dels Anells. Els llargmetratges Un monstre em ve a veure, protagonitzat per Felicity Jones i Liam Neeson; Lo imposible, amb un repartiment encapçalat per Naomi Watts i Ewan McGregor, i La societat de la neu, a partir del llibre homònim de Pablo Vierci, són altres títols destacats de la seva filmografia. Amb aquesta última, va aconseguir arribar als Premis Oscar per primera vegada amb una doble nominació —millor pel·lícula internacional i millor maquillatge i perruqueria—, tot i que va anar-se'n de la gala amb les mans buides. Explicant la història real dels Andes sí que va aconseguir triomfar als Goya i endur-se la millor pel·lícula europea als Premis Gaudí.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!