Les tres principals institucions musicals catalanes, el Liceu, el Palau de la Música i l'Auditori, s'han coordinat per organitzar el Barcelona Obertura Spring Festival, un gran festival de música clàssica que constarà de 17 grans concerts a aquests tres equipaments, i 33 concerts gratuïts arreu de la ciutat a càrrec de joves talents. Ramon Agenjo, president d'aquesta iniciativa, en la seva presentació, ha indicat que el seu objectiu és posicionar Barcelona al mapa musical europeu. Aquesta festival ha estat promogut per Barcelona Global, amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona i amb la col·laboració d'Ibercàmera i el Conservatori del Liceu. Amb aquesta iniciativa es vol coordinar en un programa conjunt l'activitat musical sovint molt dispersa de la ciutat de Barcelona.  El festival tindrà lloc del 4 al 17 de març. La programació completa està disponible a la pàgina web del festival, on també es poden comprar les entrades.

Turisme musical?

El director del Barcelona Obertura, Víctor Médem, ha afirmat que el festival ha tingut molt bona resposta a l'estranger i que ja hi ha reserves de gent que vol aprofitar aquesta convocatòria. Afirma que hi ha 180 visitants que han efectuat reserves en grup per venir expressament al festival, fins i tot procedents del Japó, d'Itàlia i del Canadà, i espera que el nombre de visitants melòmans s'incrementi molt en un futur proper... Barcelona Obertura espera promoure aquestes visites tant mitjançant les agències de viatges com de les agrupacions de melòmans. El Barcelona Obertura també ha editat un catàleg amb els concerts de música més importants de l'any a la ciutat, amb l'objectiu de promoure el turisme especialitzat en música clàssica. Joan Subirats, comissionat de Cultura, ha recordat que cada dia, de mitjana, passen per Barcelona 150.000 turistes, i ha apuntat que ofertar una activitat musical de qualitat pot contribuir a millorar la presència de turistes amb inquietuds. "L'èxit de la ciutat l'hem de saber distribuir" ha afirmat Subirats, qui ha apuntat que calia articular les iniciatives culturals per a estrangers amb les inquietuds ciutadanes. "Tothom podrà disfrutar del Barcelona Obertura Spring Festival", ha destacat el responsable municipal de cultura, qui ha explicat que aquesta activitat, als barris, es financia mitjançant la taxa turística.

Els 17 grans

Entre els convidats excepcional s'hi troben Valery Gergiev, Kent Nagano, Johathan Nott, Kazushi Ono, Bejun Metha... Al TNC hi haurà un espectacle sobre Carles Santos amb la participació de l'OBC: Se'ns ha anat el Santos al cel. L'Auditori oferirà tres concerts en dies consecutius amb la direcció de Kazushi Ono i amb la participació de l'Agrupación Señor Serrano, l'Orfeó Català i el Cor de Cambra del Palau. Al Palau de la Música s'oferirà un concert de Grigory Sokolov al piano... Víctor Médem ha reconegut que ara per ara no s'ha pogut crear "una programació única", per manca de temps, però promet que en les properes edicions es superarà la modèstia d'aquesta edició i es programaran espectacles "únics" que puguin tenir major capacitat d'atracció per al públic europeu. I promet grans novetats per al proper Barcelona Obertura Spring Festival, que se celebrarà del 16 al 30 de març.

Clàssica als barris

L'Obertura City + és la proposta promoguda per l'Ajuntament per difondre la música clàssica entre els ciutadans i ampliar la base d'aquest tipus de música. Estarà constituït per 33 concerts als 10 districtes de la ciutat, que seran gratuïts, tot i que caldrà reservar plaça. Amb aquests concerts es vol fer participar a la ciutadania en el festival, però també donar una oportunitats als grans talents. 40 institucions musicals de la ciutat s'han sumat a la iniciativa i l'Ajuntament ha ofert algunes instal·lacions clau. Així, els concerts tindran lloc a  alguns espais emblemàtics de la ciutat, com la Fundació Vila Casas, el Museu Joan Miró, l'espai Mies van der Rohe, l'Antiga Fàbrica Damm, la presó Model, Sant Pau del Camp i nombrosos centres culturals. L'oferta de concerts és molt plural: 9 concerts són sorgits dels propis cossos de les institucions organitzadores (el Palau ha volgut que tots els seus cors hi fossin presents), i la resta han estat triades, entre les propostes que s'han considerat més interessants, donant veu als joves talents. Algunes propostes han estat escollides mitjançant concurs, perquè es volia obrir la convocatòria a gent que encara no estava introduïda dins les institucions.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat