El record de Carlos Saura ha recorregut la cerimònia dels Premis Goya 2023 (també el del cineasta mallorquí Agustí Villaronga, recordat per l'actor Fernando Esteso, protagonista de la seva pel·lícula pòstuma, Loli Tormenta, i Nora Navas, protagonista de Pa Negre). El genial director aragonès va morir ahir als 91 anys, només un dia abans de rebre el Goya d'Honor. 

També, i molt especialment, ha estat la nit d'As Bestas. La pel·lícula dirigida per Rodrigo Sorogoyen, film de producció catalana, que partia com a gran favorita amb 17 nominacions, ha acabat refermant-se com la gran triomfadora de la vetllada enduent-se un total de nou 'cabezones', entre aquests el premi Goya en les principals categories. Amb aquesta, Modelo 77 d'Alberto Rodríguez, l'altra gran aposta dels acadèmics per edició dels Goya 2023.

En l'altre extrem, Alcarràs, pel·lícula avalada por l'Ós d'Or de Berlín 2022 i haver estat la gran triomfadora als últims premis Gaudí, ha tornat a casa amb les mans buides. També ha estat la nit de reivindicació del paper de la dona en el món de la indústria cinematogràfica. I la de la defensa de la sanitat pública per part de moltes de les guanyadores i guanyadors així com per part de diversos dels presentadors dels premis. 

🟠 Guanyadors dels Goya 2023: tota la llista de pel·lícules i artistes

🟠 'As bestas', de Rodrigo Sorogoyen, guanya el Goya a la millor pel·lícula 2023

Una gala amena però no memorable

La nit, gala que se celebrava a la ciutat de Sevilla i ha estat presentada pels actors Clara Lago i Antonio de la Torre, ha començat amb una actuació de Manuel Carrasco. El cantant que es va donar a conéixer en sortir de l'acadèmia d'Operación Triunfo ha reviscut el Cantares de Joan Manuel Serrat musicant a Antonio Machado. A partir d'aquí, un rere l'altre han anat entregant-se tots els 'cabezones'. Ha estat una cerimònia de ritme àgil. No era fàcil. Havien de repartir-se gairebé una trentena de premis. La nit es preveia llarga. Ho ha estat. Certament, una vetllada amena, però no memorable. Tot bé, poc notable. Sublim Guitarrica de la Fuente fent el Qué bonito, de Rosario Flores

5bd8f717268fcc864549521b44e0b9b9b7955d5aw
Guitarrica de la Fuente en un moment de la seva actuació als premis Goya 2023 / Foto: EFE

"Era un dels actius més importants de la cultura espanyola", ha iniciat el seu discurs, tot recordant Carlos Saura, Fernando Méndez-Leite, que s'ha descrit com un espectador que aquesta nit s'ha pres un descans per fer de president de l'Acadèmia Espanyola de Cinema a la nit dels Goya. El primer guardó de la nit ha reconegut el millor actor de repartiment. Rere seu han caigut els premis a maquillatge i perruqueria, efectes especials, actriu de repartiment, so, vestuari, i el Goya internacional, premi que aquest 2023 ha estat per a Juliette Binoche. El Palau de Congressos i Exposicions de Sevilla s'ha posat en peus en reconeixement a la trajectòria de l'actriu francesa. 

79aa96953606fd642e6bd35fcc09e746f64afa72w
 Fernando Méndez-Leite, president de l'Acadèmia Espanyola de Cinema / Foto: EFE 

La nit d'As bestas

"L'acadèmia som els del cinema més enllà de les seves creences i idees" ha enfatitzat Méndez-Leite, que també ha destacat que el cinema espanyol passa per un bon moment, per un evident canvi de cicle. Una sentència que ha pres sentit quan ha exposat que "tres de les cinc nominades a la millor pel·lícula estan dirigides per dones que ofereixen una visió nova a les nostres històries", ha rematat destacant el paper de la dona actualment en el món cinematogràfic. "Tot el nostre suport i respecte per a les nostres companyes". I per acabar el seu discurs ha demanat que, sisplau, les "pel·lis tornen a dir-se pel·lícules".

34316cedac11b870ce447bba982231d1fc02ae21w
L'actriu catalana Laia Costa ha guanyat el Goya a millor actriu per la seva feina a Cinco lobitos / Foto: EFE

El premi al Millor Guió original ha iniciat la recta final de la gala dels Premis Goya 2023. Ha estat per Isabel Peña i Rodrigo Sorogoyen per As bestas. La pel·lícula del director madrileny encara recolliria alguns premis més: Dénis Menochet al millor actor protagonista, el mateix Sorogoyen ha sumat el seu quart Goya, sent premiat com a millor director... As bestas, finalment, ha culminat la seva gran nit sent alçada amb el premi a la millor pel·lícula. Pel que fa a la representació catalana, destacar el Goya a la millor actriu que ha conquerit Laia Costa per Cinco Lobitos