Quaderns Crema continua la seva tasca de publicació de l'obra de Hiromi Kawakami (Tòquio, 1958), amb Amors imperfectes. Una col·lecció de vint-i-tres contes que giren entorn a l'amor. Un amor que es revela sempre problemàtic, incomplert, desigual... Els personatges de Kawakami no tenen amors romàntics, ni esbojarrats, sinó que, senzillament, estimen persones inadequades, o inconvenients.

Repertori

Les protagonistes dels contes de Kawakami (sempre són dones) troben un ampli ventall d'amors que no els resulten completament satisfactoris: homes casats, homes egoistes, companyes de feina, homes que mostren poc interés per elles, homes que mostren massa interés per elles... En tots els casos sembla que el destí jugui en contra seu.

En femení, oriental

L'obra de Kawakami és una obra escrita des de la sensibilitat femenina. Però l'autora no té gaire a veure amb les escriptores feministes occidentals; té molt clar que no li interessa reivindicar el paper de dones heroïques, sinó que més aviat posa èmfasi en la fragilitat dels seus personatges femenins. Les protagonistes d'Amors imperfectes pensen com a dones japoneses tradicionals, tot i que en algun moment escapen a les convencions. Són dones que es senten orgulloses de cuidar els homes, que assumeixen aquest paper amb naturalitat. I que quan les relacions de parella no funcionen es culpabilitzen. Es tracta, majoritàriament, de dones que volen casar-se, que tenen el matrimoni com a fita vital, però que no troben amb qui, o que topen amb la persona equivocada. O bé dones que volen enamorar-se, que pretenen viure un gran amor, però que no ho aconsegueixen. Són dones que no resulten indiferents al fracàs de l'amor. Es preocupen per això: demanen consell a les seves amigues, consulten revistes femenines o llegeixen obres romàntiques buscant una resposta a la seva frustració.

Sense èpica

Les històries de Kawakami no són històries de passions sicilianes. No hi ha crits, ni explosions d'entusiasme, ni drames lacrimògens... Ni tan sols abraçades sorolloses. Tota la frustració, l'amargor i el disgust es duu amb una gran contenció. Si les protagonistes ploren, solen plorar quan es fa fosc i estan soles. L'amor de Hiromi Kawakami és un amor des de la quotidianitat. Hi ha amors que s'esvaeixen, es desdibuixen fins a fondre's, sense tensions, sense baralles... Hi ha amors que creixen en el cor d'una persona però que mai no arriben a cristal·litzar en el cor de l'altra. I hi ha dones enamorades que s'amaguen per no tornar a sucumbir a un amor inconvenient. Fins i tot els desitjos són moderats: l'amiga que vol anar-se'n al llit amb el seu amic, ni que sigui una sola vegada... Hiromi Kawakami té una habilitat especial per a trobar el detall revelador que materialitza aquestes històries, en teoria tan petites, però que marquen profundament la vida de les persones. I els seus contes transmeten una immensa tristor, tranquil·la, apagada...

Cent per cent

Es difícil trobar un llibre de contes amb coherència interna, en què cadascuna de les històries enllaci amb el to de l'anterior, on la lectura es succeeixi de forma harmoniosa. Amors impossibles és d'aquest tipus d'obres excepcionals. Un conte complementa a l'altre, i la conclusió de l'un es aprofundeix la de l'anterior... I tot això sense repeticions: totes les narracions tenen un aire que les unifica, però no es repeteixen gens. Un conjunt de 23 contes que et deixa amb la impressió que no en sobra cap, però que tampoc en falta cap. Un llibre rodó: una autèntica delícia.