L'Ajuntament de Barcelona ha acceptat avui, a iniciativa d'ERC, una proposició transaccionada de "compromís amb els artistes, els creadors i els professionals de la cultura i amb la cultura de base de la ciutat". La moció ha estat aprovada amb l'acord de tots els grups polítics, amb l'excepció de l'abstenció de Ciutadans. La mesura pretén pal·liar la situació de precarietat dels professionals de la cultura i donar suport a la creació independent barcelonina.

Responsabilitat institucional

La proposició reconeix la responsabilitat institucional que té l'Ajuntament en el sector cultural (de fet, finança moltes de les activitats culturals que es realitzen a la ciutat, és propietari de nombrosos centres cívics i museístics i forma part del patronat de moltes de les principals entitats culturals). Des de les associacions culturals i artístiques que han promogut aquesta proposició s'apunta que "l'Ajuntament pot fer molt", i també es critica que fins ara ha fet molt poc i que s'han detectat males pràctiques laborals i contractuals a molts equipaments municipals o que reben subvencions de l'Ajuntament. Afirmen que fins i tot molts festivals i festes majors es caracteritzen per les males pràctiques en l'àmbit laboral.

Cobrar per feina feta

La principal mesura pràctica d'aquesta proposició és el compromís de l'Ajuntament de mantenir bones pràctiques en l'àmbit laboral i contractual. A més a més, es recull el compromís d'exigir aquestes bones pràctiques als plecs de contractació pública i en les convocatòries de subvencions, de tal forma que siguin d'obligat compliment per a les empreses subcontractades i per a les organitzacions que reben subvencions. "L'Ajuntament ha de ser un referent de contractació ètica", reclamen des de les associacions culturals, que asseguren que aquesta institució "té molta feina per fer" en aquest camp. Els artistes i professionals de la cultura reclamen una cosa que sembla molt evident: "Qui treballa, que cobri", però que no sempre s'acompleix.

Suport al món de la cultura

La proposició recull també l’assignació d’una partida pressupostària i d’una línia de subvencions específiques per als espais i projectes de cultura de base (que s'haurien d'inventariar i estudiar). L'Ajuntament es compromet també a estudiar la creació d'una Unitat d'Acompanyament al Creador, que vetlli pels seus drets i l'assessori en els seus projectes.

Dubtes sobre l'aplicació

La mesura de l'Ajuntament aniria amb la línia del que reclama des de fa anys el CoNCA i de l’Informe de la subcomisión para la elaboración de un Estatuto del Artista, aprovat pel Congrés dels Diputats al setembre passat. Malgrat tot, els professionals de la cultura no acaben de confiar en aquestes propostes, per experiència: s'han vist molt decebuts per compromisos anteriors de les administracions. "La lluita contra la precarietat, per a nosaltres, és una lluita perpètua", asseguren. Creuen que aquesta proposició no tindrà efectes pràctics si no hi ha un seguiment acurat del seu compliment. I demanen, sobretot, celeritat: que les mesures aprovades s'apliquin ben aviat i que no caiguin en l'oblit.

La cultura com a part del projecte de ciutat

La moció reconeix la importància que tenen els sectors culturals i creatius en la projecció internacional de la ciutat i en una economia "basada en la creativitat i el coneixement". Els artistes i professionals de la cultura s'agafen a aquest argument per reclamar més suport de les institucions municipals: "Hi ha més escoles d'art i de disseny a Barcelona que a cap altre lloc d'Europa", apunten, i afegeixen que l'art i la cultura són elements claus de la internacionalització de la capital catalana.