L'Ajuntament de Barcelona eliminarà la direcció del Born i integrarà l'equipament al Museu d'Història de la ciutat, segons ha explicat en un comunicat, recull l'agència ACN. El museu "ampliarà" la xarxa d'equipaments amb la incorporació "de caràcter funcional" del Born, un moviment que respon a la "voluntat" de donar "major coherència" a l'explicació actual sobre l'evolució històrica de la ciutat, "incidint en l'alt valor patrimonial de les restes arqueològiques que s'hi conserven, tant com l'edifici que les acull". La fins ara directora del Born, Marta Marín-Dòmine, seguirà vinculada a l'Ajuntament desenvolupant un Pla Municipal de Memòria per "reforçar el paper de La Model i El Castell de Montjuïc" com a centres referencials en l'àmbit de memòria de la ciutat.

El nou projecte del Born es focalitzarà en la Barcelona moderna i contemporània, i mostrarà l'evolució de la ciutat entre la baixa edat mitjana i el segle XX, sense abandonar la línia de treball vinculada a la memòria de la ciutat. El consistori informa que la integració s'anirà completant de manera progressiva al llarg dels mesos vinents. Mentre es fa plenament efectiva, el Born Centre de Cultura i Memòria mantindrà la programació prevista. Durant la transició dels espais municipals gestionats per l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), Joan Roca, director del Museu d'Història de Barcelona, assumeix també la direcció del Born.

Críticas de Trias per Barcelona

La decisió ha estat ja criticada per l'oposició. El regidor de Trias per Barcelona Joan Rodríguez ha dit que aquesta operació és "un nou intent d’esborrar la memòria nacional de Barcelona com a capital de Catalunya. Des de Trias per Barcelona demanarem una compareixença del govern municipal a la propera comissió de drets socials, cultura i esports per demanar explicacions. Exigim rectificació!".

El Born Centre de Cultura i Memòria, segons explica el web de la institució, és un centre depenent de l’Institut de Cultura de Barcelona, adscrit a la Direcció de Memòria, Història i Patrimoni de l’Ajuntament de Barcelona. El Born CCM és un espai polivalent de conservació i valoració del patrimoni i un espai de transmissió de coneixements entorn de les expressions memorials. Des d’aquest espai l'ajuntament busca promoure exposicions i activitats culturals i educatives entorn del patrimoni i la memòria, i acull manifestacions artístiques que tinguin com a eix conceptual la reflexió sobre la memòria i els efectes de l’oblit. Un dels seus objectius és promoure el coneixement sobre la pluralitat memorial i les seves representacions.​

Un jaciment arqueològic de valor històric

L'activitat expositiva del Born Centre de Cultura ara mateix se centra en l’exposició permanent, que mostra uns 2.100 objectes que es van trobar durant la intervenció arqueològica al jaciment i al seu entorn que han aportat nous i valuosos coneixements per conformar un retrat de la vida quotidiana de com vivien els habitants de la Barcelona de fa tres segles. La immensa majoria dels objectes s’exposen a la gran vitrina de la Sala Villarroel i constitueixen, alhora, un gran homenatge als habitants del barri que van ser expulsats després del 1714. Aquells objectes que ells no es van poder endur el 1716 i el 1717 en ser foragitats de casa seva, la Barcelona del segle XXI els ha recuperat per mostrar-los al món.

Vinculats a l’exposició estable, a peu de jaciment poden veure’s també tres espais expositius amb objectes. El més remarcable és la Sala de la Guerra, on es mostrarà una selecció dels més de tres centenars de bombes de diverses dimensions, tipologies i materials que es van localitzar durant l’excavació. Aquesta sala es troba al final del recorregut pel jaciment, i a través d’un joc de miralls que reprodueixen les bombes fins a l’infinit, evoca l’horror dels bombardejos que els habitants d’aquest fragment de ciutat van haver de patir durant el setge del 1714.