Després d'un 2020 en que la pandèmia de coronavirus ens va privar de Sant Jordi, es palpa a l'ambient les ganes que tots tenim de sortir al carrer i celebrar una de les diades més estimades i celebrades del nostre calendari festiu. Després del llarg parèntesi, roses vermelles i llibres acabats de sortir d'impremta tornaran a inundar els carrers i places de Catalunya i reviurem la tradició de les cues per obtenir una dedicatòria de l'escriptor favorit i els rànquings dels més venuts, que no agradaran a ningú. A Revers t'hem preparat una llista de 7 coses per fer a Barcelona el dia de Sant Jordi, per gaudir-lo com mai, aprofitant que la previsió del temps assegura un bon sol.

1. Troba el teu llibre i a la teva rosa a les llibreries i floristeries de proximitat  

En aquesta primera ocasió, l'organització de Sant Jordi s'adequa a les limitacions d'espai i distància establerts, amb una crida especial a comprar llibres i roses al comerç de proximitat. Per això a Barcelona s'ha volgut descentralitzar i desconcentrar la diada amb la instal·lació d'onze espais perimetrats, que podreu trobar al Passeig de Gràcia, Passeig Lluís Companys, Jardinets de de Gràcia, Plaça Reial, Plaça Valdívia, Plaça de la Vila de Gràcia, Plaça de Sarrià, Jardins Centelles del Palau Macaya, Plaça Universitat, Plaça Orfila i la confluència entre els carrers Pallars, Llacuna i Pujadas. A més, llibreters i floristes estan autoritzats a instal·lar parades al davant del seu comerç. En total n'hi haurà 490 arreu de Barcelona. Aprofita per conèixer la llibreria i la floristeria del teu barri!

2. Fes-te soci de l'Ateneu

L'Ateneu Barcelonès es vesteix de gala per una de les jornades més singulars de la seva programació. Està previst que de 12 a 14h del migdia, al Jardí del Palau Savassona se celebri la "Lectura en veu alta de Sant Jordi", dedicada a la poeta Felícia Fuster, el pedagog i crític literari Joan Triadú i l'escriptora Teresa Juvé. Acabat l'acte, s'oferirà un concert de joves veus de l’àrea de cant de L’Escola de Músics i JPC, del barri del Raval i la jornada s'acabarà amb Solitud a Stromboli, un monòleg teatral interpretat per Fina Rius. L'entrada és lliure però limitada a l'aforament previst. A més, la jornada oberta pot ser l'oportunitat que estaves esperant per fer-te soci de l'Ateneu Barcelonès. La històrica entitat del carrer Canuda ofereix una oferta de Sant Jordi que permet estalviar-se l'entrada de soci, i pels més joves, un descompte del 50% de la quota el primer any.

Ateneu Barcelonès Wikipedia

3. Assisteix a la ràdio en directe a Casa Seat

A la Plaça del Cinc d'Oros, SEAT va obrir fa uns mesos un espai cultural que, mica en mica, va esdevenint una referència a la ciutat. El dia de Sant Jordi Casa Seat esdevé un espai de ràdio, amb dues propostes ben diferents. Al matí, Laura Rosel i el seu equip oferiran en directe el Matí de Catalunya, amb convidats com la Consellera de Cultura Àngels Ponsa i les actuacions musicals de Rigoberta Bandini i la Balkan Paradise Orchestra. A la tarda (18'30h) Lucia Litjmaer i Isa Calderon hi gravaran e seu podcast "Deforme Semanal Ideal Total: Pletóricas". 

4. Visita espais emblemàtics de la ciutat

Sant Jordi és sinònim de portes obertes a alguns dels principals espais de la ciutat, alguns d'ells tancats tot l'any. En aquest any tan especial, les portes obertes tenen algunes limitacions. El recinte modernista de Sant Pau ofereix entrades gratuïtes de 10 a 14h, amb reserva prèvia per franges horàries. L'Institut d'Estudis Catalans també ofereix visites senyalitzades a la seva seu, la Casa de Convalescència, de les 16 fins a les 20h. El Palau Güell obre també les seves portes, amb aforament limitat i entrades gratuïtes a la seva web. 

Palau Guell Piggyofdoom wikipedia

5. Descobreix la Fàbrica Lehman

Comanegra i la resta d’editors que formen el grup d’editorials del Llibre Local –La Topera, Pol·len Edicions, Piscina, un petit oceà, Nanit Editorial, Mosaics, Yekibud i Llibres Parcir– celebren el dia de Sant Jordi a la Fàbrica Lehmann, un dels racons més màgics i secrets de la ciutat. Situada al carrer Consell de Cent 159, la Lehmann és una antiga fàbrica de nines convertida avui en un espai que acull una vintena d’estudis-taller amb dissenyadors gràfics, fotògrafs, artistes, galeria d’art, ceramistes, interioristes, arquitectes, editors, etc.. Comanegra, segell editorial que hi té la seva seu, acull la Fira del Llibre Local, amb les editorials que es comprometen a no deslocalitzar a d’altres països cap dels processos que comporten l’edició d’un llibre.

6. Llegeix un fragment de Josep Pla

Aquest 23 d'abril fa 40 anys que Josep Pla moria al seu Mas de Llofriu. Per commemorar l'efemèride, la Fundació que porta el seu nom convida a tots els amants de l'escriptor empordanès a participar en una Lectura Virtual de l'escriptor. Es tracta d'enregistrar un vídeo (en format horitzontal) d'un minut de durada, llegint un fragment de L'ol'obra planiana, i penjar-la a les xarxes socials amb les etiquetes  ​#LecturaPla2021 #40anysJPla #PatrimoniLiterari #SantJordi2021 @ajPalafrugell @Palafrugellcult @PalafrugellCultura @FJosepPla  @espaisescrits @lletres @biblioteques. Pot ser l'ocasió d'omplir Twitter, Instagram i Facebook de literatura... encara que, de ben segur, el murri Pla se'n fotria!

Josep Pla. Edicions Destino

7. Menja Pa de Sant Jordi

El pa de Sant Jordi va creat pel flequer Eduard Crespo l'any 1988. S'elabora amb farina, massa mare, llevat, formatge emmental, sobrassada, nous, mantega, sucre i sal i, mica en mica, s'ha anat convertint en un clàssic del dia de Sant Jordi, al costat d'altres elaboracions i postres sorgides de la creativitat de forners i pastissers. Aquesta diada pot ser l'oportunitat d'entrar a la cuina i intentar fer-lo tu mateix (el seu creador n'ofereix la recepta), però si no te'n surts sempre podràs anar a buscar-lo al teu forn de confiança.