Un 68% de notaries no ofereix l'opció de triar la llengua en què es redactaran els documents notarials o les escriptures, segons l'Estudi sobre usos lingüístics a les oficines notarials de Catalunya que ha elaborat Plataforma per la Llengua. L'enquesta s'ha dut a terme amb una mostra de 248 enquestes presencials a clients que sortien de 53 notaries a Catalunya i que es va fer del 18 de setembre al 20 d'octubre del 2017.

Plataforma per la Llengua ha destacat que hi ha una gran desproporció a favor del castellà en la redacció dels documents notarials. El 73,2% s'escriu en castellà i un 24,6 en català, segons unes dades que s'han fet a partir d'enquestes a clients i no dels documents absoluts.

"Era el mateix un client particular que havia tramitat el seu testament que una entitat bancària que havia portat 100 hipoteques", ha explicat el cap de l’àrea de Drets Lingüístics i Empresa de Plataforma per la Llengua, Òscar Adrià Ibáñez. En aquest context, el Col·legi de Notaris de Catalunya s'ha compromès a aplicar mesures per reforçar informació sobre el dret d'opció lingüística.