Una capsa de bombons de totes les varietats de xocolata. La tradició del Festival de Jazz de Barcelona és, d’alguna manera, mostrar que el jazz és la música més promíscua. Alliberats de les urpes de la pandèmia, la tradició torna amb força a l’esdeveniment que patrocina Voll-Damm. “Grans sons internacionals, per a tots els públics, en escenaris escampats per tota la ciutat”. Així l'ha descrit el director artístic de l'esdeveniment, Joan Anton Cararach. La capsa d’enguany és plena de delicadeses, sobretot al Conservatori del Liceu, amb tot de trios fabulosos: els dels pianistes Vijay Iyer (súper ben acompanyat amb la contrabaix Linda May Han Oh i el bateria Tyshawn Sorey) i Christian Sands (que presenta Be Water, un discàs); els dels guitarres de referència Jakob Bro i Ben Monder; el tenor Chris Potter, el quartet del trompetista esclatant Ambrose Akinmusire, el pianista revelació Marcin Masecki, i el saxofonista Kenny Garrett, una figurassa que ha tocat amb l’aristocràcia del jazz mundial.

Hi seran també José James, que torna ja consagrat com el cantant més elàstic de la seva generació; la vocalista Madeleine Peyroux, que aixecarà una bandera més vintage, i la saxofonista xilena Melissa Aldana, la primera dona instrumentista (no cantant) en guanyar la Thelonious Monk Competition, una mena de Nobel del jazz per a músics joves. Al Liceu també s’escoltarà al trompetista israelià Avishai Cohen i el seu mix d’electrònica, ambient, poprock, trip-hop i psicodèlia, una mica á la Miles Davis. Tots aquests són noms de gent que ha estat sacsejant el jazz la dècada passada i que aquesta tampoc no vol deixar de fer-ho.

Cararach ha recomanat el concert de Cimafunk, “un tornado musical” —i encara fa curt. Erik Alejandro Iglesias, Cimafunk, fa passar els palos cubans pel filtre dels sons i estils africans i de la música urbana contemporània. És un esclat musical caribeny de base funk i colors de rumba, son o chá-chá-chá. Què hi pinta Cimafunk en un festival de jazz? Ho sabràs quan l'escoltis.

Debuta Maria del Mar Bonet

Tito Ramoneda, el president de The Project, els organitzadors, ha dit aquest dimarts en presentar el festival que les emoticones somrients del cartell d’enguany “volen transmetre ganes de viure amb la música, amb el jazz”. L’anterior edició del festival, marcada pels ajornaments, va cloure al juny. “Ha estat com una mitja part”, ha ironitzat, perquè la següent edició arrenca el 20 d’octubre amb una gran estrena: una grana dama de la cançó, Maria de la Mar Bonet, presentarà al festival el seu projecte jazzístic a l'capdavant de la Begues Big Band, una actuació que Joan Anton Cararach, el director artístic del festival, ha lloat molt per l’esforç de la mallorquina per a fer jazz amb la seva música.

No hi mancaran els sabors tradicionals. Maria Schneider ha triat Barcelona per arrencar la gira de presentació a Europa del seu últim disc, Data Lords, i Chucho Valdés, padrí del festival, oferirà la nova obra de gran format: La Creación, “un oratori dedicat a la santeria que Valdés considera la seva obra mestra”, segons Cararach. Ve acompanyat de The Yoruban Orchestra, una big band on hi figuren músics com el bateria Dafnis Prieto i el trompetista Brian Lynch, dos noms amb carrera pròpia. Torna també la, probablement, millor veu del jazz contemporani, Cécile McLorin Salvant, en quintet. El baixista camerunès Richard Bona i el pianista cubà Alfredo Rodríguez tornen en format de sextet per explorar les afinitats entre la música africana i la música cubana que va fer fermentar Quincy Jones quan era el seu líder a Global Jumbo All-Stars.

A l'Auditori de Barcelona es presentaran tres concerts especials: un encàrrec al compositor català Enric Palomar, que estrenarà Tres amors foscos, amb quatre solistes joves d'impacte: els cantaores María José Llergo i Pedro Martínez, i els pianistes Carles Marigó i Marco Mezquida. A l’Auditori també sortiran la guitarrista Mary Halvorson i el pianista Xavi Torres, a més de dos concerts de l’OBC.

“Retrat d’Artista" homenatja enguany al multiinstrumentista Joan Chamorro, fundador i ànima de la Sant Andreu Jazz Band, on han nascut músics com Eva Fernández, Andrea Motis, Rita Pagès i molts més. Chamorro liderarà cinc concerts diferents, entre ells la celebració dels 15 anys del grup on s’aplegaran el centenar de músics que han passat per la banda. Andrea Motis també presenta projecte al festival, com és costum, en aquest cas Guitar Storm, l’homenatge al món de la guitarra estrenat fa dos anys a Sant Cugat, on canta amb cinc guitarristes. Entre els artistes catalans també sonarà fort Vic Mirallas, que presenta nou treball. Sílvia Pérez Cruz tornarà a cantar el disc En la imaginación, per celebrar-ne els 10é aniversari, amb el trio de Javier Colina. La Locomotora Negra, la mítica orquestra barcelonina, presenta l’última estació de la seva carrera: s’acomiaden.

La sèrie flamenca De Cajón!, festival dins el festival, comptarà amb el nou espectacle d’Estrella Morente; Viviré, concert que el guitarrista Tomatito dedica a Camarón de la Isla amb Duquende, Antonio Reyes i Miquel Poveda; el piano clàssic de tradició flamenca de Dorantes, i el duo de pianos Chano Domínguez i Diego Amador.

Foto: Maria del Mar Bonet