Potser inventar-se arguments i aventures és un dels reclams més temptadors per aquells que somien amb escriure un llibre. O potser no: potser hi ha històries reals tan salvatges, esgarrifoses, esperançadores o curioses com les que poden sortir de la imaginació dels autors. O inclús més, si ens aferrem a la clàssica dita de que la realitat supera la ficció. Sigui com sigui, aquests propers dies s'ajuntaran a les estanteries de les llibreries algunes novetats literàries que tenen un mateix patró comú: lluny de la creació fictícia, són assajos o novel·les que expliquen casos reals amb una prosa propera que acosta l'experiència al lector amb una minuciositat de rellotger. Des de la pitjor catàstrofe mediambiental d'Espanya a un cas d'abusos infantils i pederàstia, aquests són els llibres recent sortits del forn que cal tenir en ment. 

1
L'última victòria de l'URSS
Manel Alías
5 llibres de no ficció per tenir en compte aquesta setmana

Consagrat en l'imaginari català com un dels periodistes que millor va cobrir l'inici de la guerra d'Ucraïna, Manel Alías ens porta una obra fascinant on revela les claus del poder soviètic en l'esport mundial, des de la Revolució fins a Barcelona 92. A través de testimonis de grans medallistes olímpics, entrenats des de petits per exercir en les seves disciplines i ser convertits gairebé en robots, l'excorresponsal de Rússia per TV3 fa a L'última victòria de l'URSS (Ara Llibres) una radiografia d'una ombra que encara pesa molt en el règim de Putin. 

l'ultima victoria de l'urss
2
Escrito en los huesos
Sue Black
5 llibres de no ficció per tenir en compte aquesta setmana

Basant-se en els seus anys d'investigació i en una experiència envejable sobre el terreny, Escrito en los huesos (Capitán Swing) es part del llegat de l'antropòloga de renom mundial Sue Black. A través d'una visita guiada per l'esquelet humà, l'autora explica com la història de vida de cada persona es revela en els seus ossos, des de la part superior del crani fins els petits ossos dels peus. Una lectura curiosa que beu de la persuasió de la ciència per entendre d'on venim i com som.

Sue Black Escrito en hueso
3
El covard
Jarred McGinnis
5 llibres de no ficció per tenir en compte aquesta setmana

L'escriptor i cofundador de la productora The Special Relationship, Jarred McGinnis, es basa en la seva pròpia experiència de quan va patir un accident amb 21 anys. A El covard (Edicions del Periscopi), la veu de l'autor ha d'acceptar que no podrà caminar mai més i es veu obligat a tornar a casa del seu pare, amb qui no parla des de fa una dècada. Traumes familiars i superació s'embolicaran en el procés vital d'en Jarred, que haurà d'aprendre a transitar per la vida sense caure en l'autodestrucció. El llibre, el primer de McGinnis, va ser nominat al Premi Barbellion 2021, un guardó dedicar a la promoció de veus literàries que pateixen alguna malaltia o discapacitat.

el covard
4
Això no es diu
Alejandro Palomas
5 llibres de no ficció per tenir en compte aquesta setmana

Probablement, la història més important que ha explicat Alejandro Palomas. Un relat valent i esperançador, trencador també, sobre els abusos infantils que va patir per part d'un religiós. Un testimoni sincer i honest que reconstrueix els records de la infantesa, la relació excepcional amb la mare o l'ombra d'un pare desaparegut, el poder de la imaginació per trobar la salvació i l'aixopluc de l'escriptura per no tocar fons definitivament. Això no es diu (Columna) és una veritat que, com diu el mateix autor en el pròleg, ara és de tots.

359586 portada aixo no es diu alejandro palomas 202209281037
5
Chapapote
Varis autors
5 llibres de no ficció per tenir en compte aquesta setmana

Dotze autors gallecs s'uneixen a Chapapote (Libros del K.O.) per compartir certeses, reflexions i opinions de la pitjor catàstrofe mediambiental que mai ha viscut el territori espanyol: el desastre del Prestige. D'aquí pocs dies es compleixen vint anys des que el famós chapapote va contaminar les platges de Galícia, i aquest recull, coordinat i editat per Xosé Manuel Pereiro, compta amb veus com la de Manuel Rivas, Lucía Taboada, Xosé Hermida, Lara Graña o Gonzo, que parlen en qualitat o bé de testimonis i protagonistes o bé com a rastrejadors dels efectes (polítics, socials, ambientals...) que ha tingut aquella crisi dues dècades després. 

Chapapote