Aquest any es commemora el 40è Aniversari de la Cloenda del Congrés de Cultura Catalana. La Fundació Congrés de Cultura Catalana ha presentat aquest dimecres els projectes que durà a terme per reivindicar i donar a conèixer el Congrés com a part del patrimoni civil  i de la memòria col·lectiva dels Països Catalans. Com ha destacat Miquel Strubell, president de la Fundació, el Congrés de fa 40 anys va sorgir de la mobilització popular de diferents sectors de la societat civil catalana amb dos objectius principals: la normalització de l'ús de la llengua catalana i  la defensa de la cultura catalana en el marc dels Països Catalans. L'acte de presentació, presidit pel conseller de Cultura Santi Vila, ha tingut lloc a l'Il·lustre Col·legi Oficial d'Advocats de Barcelona, perquè va ser la seva junta la que va decidir promoure el Congrés, el 1975. La iniciativa compta amb el suport del BBVA, de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Barcelona.

El Congrés de Cultura Catalana

El Congrés de Cultura Catalana va ser una gran mobilització popular en favor de la cultura catalana que es va produir després de la mort de Franco. Va iniciar-se el 1975 i va tancar-se el 1977 i va centrar-se en una reivindicació col·lectiva en favor de la llengua catalana i la cultura del territori, que va cobrir tot l'àmbit dels Països Catalans. Va ser un moment clau de la transició: el Congrés va mobilitzar 12.000 persones, entre acadèmics, activistes i simples ciutadans. El paper de la societat civil va ser clau: més de 1.500 entitats es van adherir a l'acte. Tot i que els seus actes centrals van tenir lloc a Barcelona, va anar acompanyat de molts actes a tots els Països Catalans. La tasca del Congrés va ser clau en l'exigència de la normalització lingüística, però va tenir també un gran impacte en la revalorització de la cultura catalana en el disseny de les polítiques culturals de les noves institucions democràtiques.

Miquel Strubell  Congrès Cultura Catalana

Miguel Strubell, president de la Fundació. Foto cedida per la Fundació Congrés de Cultura Catalana.

El Congrés, virtual i territorial

A través de la web del Congrés, es pretén, 40 anys després, reunir i exposar per al públic tots els continguts vinculats al Congrés de Cultura Catalana: els àmbits de debat, les activitats paral·leles, les campanyes, el manifest final, etc. A més a més, amb la col·laboració del Memorial Democràtic, es crearà un webdoc amb l’objectiu de potenciar la interacció de diferents elements multimèdia, com poden ser: vídeo, àudio, fotografia... Per començar, s'han realitzat 40 entrevistes a 40 persones implicades en el Congrés. A més de ser una exposició virtual, el web serà el motor de la participació dels “congressistes” en la commemoració. Els organitzadors de la commemoració no es volen limitar a l'àmbit virtual i pretenen organitzar actes per tot el territori, en record dels 800 esdeveniments que la societat civil, molt activa en aquell temps, va organitzar fa 40 anys. El plat fort de la commemoració serà un gran simposi: “Congrés de Cultura Catalana, un balanç des de l’actualitat”. Aquest acte, que se celebrarà el 30 de juny i l'1 de juliol a l'Institut d'Estudis Catalans,  reunirà persones que, des de l’àmbit acadèmic, aportin coneixement i treballs sobre la història del Congrés de Cultura Catalana.

imatge final acte

Assistents a l'acte de preparació de la commemoració, presidit pel conseller de Cultura Santi Vila.

Documental i cloenda

En el marc de la commemoració dels 40 anys, la Fundació ha decidit impulsar la realització del documental Imaginar un país. El Congrés de Cultura Catalana. Es tracta d'una pel·lícula que explicarà què va ser el Congrés a partir d’entrevistes a personalitats que hi van participar, situant-lo en el context de la transició. S'analitzarà la participació en el projecte de tota la societat civil, els intel·lectuals i la universitat, fins que la iniciativa va culminar en un Congrés amb milers de participants a tot els territoris de parla catalana. El documental es planteja certs paral·lelismes entre aquells temps i el moment actual, quan es discuteix com es vol que sigui el futur de Catalunya. El calendari de commemoracions es tancarà el 27 de novembre, aniversari del dia en què el president Josep Tarradellas tancà el Congrés.

 

Fotografia de portada: Tancament del Congrés de Cultura Catalana al Palau de Congressos, el 1977.