Avui comença l’estiu. I com ja hem pogut comprovar les darreres setmanes, serà un de calorós. És per això que les sèries que recomanem per donar la benvinguda a aquesta nova estació tenen l’aigua com a element destacat, de manera que si no podeu anar a refrescar-vos a la platja, sigui la platja la que vingui a vosaltres a través de la pantalla. Parlem de l’èxit adolescent de fa dues dècades, The O.C., del misteri californià de Netflix Outer Banks, del drama amb un repartiment femení de luxe de Big Little Lies i d’una de les ficcions més influents de la història de la televisió, Perdidos.

The O.C. (HBO Max)

Fresca, lleugera, amb molt de mar i un toc de nostàlgia —va ser l’èxit del 2003—; tot el que li demanem a una sèrie d’estiu. The O.C. ens situa a Newport Beach, Califòrnia, per explicar la típica història d’adolescents rics que es fiquen en problemes. Però no es queda aquí, perquè a través del seu protagonista, el Ryan, provinent d’un entorn pobre i disfuncional i adoptat per una família de classe alta, la sèrie ofereix un element interclassista que dona molt de joc. A més, té la capacitat de fer autoparòdia del drama a través de programes de televisió dins de la pròpia ficció i destaca també per l’elecció de la banda sonora, decantant-se per grups independents del moment als que va ajudar a créixer.

Outer Banks (Netflix)

Outer Banks seria el The O.C. de l’actualitat. Encara que aquí els nois californians siguin menys rics, també tenen més problemes que peces de roba al damunt. En aquest cas, però, se centra més en un misteri concret: el de la recerca del pare desaparegut d’un membre del grup, John B., que els durà a descobrir un mapa del tresor que amaga foscos secrets del passat. El descobriment serà el desencadenant perquè comencin a passar coses terribles i inexplicables, i els joves hauran de treballar junts si volen aconseguir sortir-ne vius. Sense ser una obra revolucionària, és un bon entreteniment estiuenc de dues temporades que ja ha renovat per una tercera.

Big Little Lies (HBO Max)

Sembla que a Estats Units no saben fer una sèrie d’estiu sense ubicar-la a Califòrnia, perquè amb aquesta ja portem 3/3. I, de nou, tenim gent rica, però aquesta vegada no són adolescents, sinó un grup de mares que porten els fills a la mateixa escola. El punt de partida de la sèrie és l’assassinat d’un personatge de qui no en sabem la identitat fins al final, i el misteri serveix per explorar les diferents visions sobre l’amistat, la maternitat, el matrimoni i la violència masclista d’aquest grup de dones interpretades per estrelles com Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Shailene Woodley, Zöe Kravitz i Laura Dern.

Perdidos (Disney+)

L’estiu és el moment perfecte per mirar aquella sèrie que fa segles que tens pendent i que tothom t’ha recomanat mil vegades però que mai trobes el moment per mirar. Podrien ser obres mestres com The Leftovers, del mateix creador, Damon Lindelof, o The Wire, totes dues a HBO Max, però si n’hem de recomanar només una, ha de ser Perdidos. A banda de l’excusa de ser una sèrie estiuenca perquè els protagonistes se la passen atrapats a una illa enmig del no-res, és la ficció que millor construeix un gran nombre de personatges mentre sorprèn constantment amb girs de guió alhora que tracta temes de gran profunditat. No s’ha vist res igual a la història de la televisió. Tant de bo poder tornar-la a veure per primer cop.