Avui, dia de l’orgull LGTBI+, un col·lectiu que encara pateix opressions i discriminacions, és un bon dia per reivindicar les sèries que el visibilitzen. Perquè fa uns anys hauria estat força difícil elaborar una bona llista protagonitzada per membres del col·lectiu, i ara el que és difícil és decidir quines es queden fora. Això vol dir que alguna cosa s’està fent bé. Estem avançant, de mica en mica. I cada bona sèrie en aquest camp és un petit pas endavant. Només falta, és clar, que la gent les miri, perquè n’hi ha que valen molt la pena, com aquestes que us recomanem disponibles a Netflix, HBO Max i Movistar+.

Heartstopper (Netflix)

El fenomen de l’any pel que fa a sèries que podem etiquetar com a LGTBIQ+ ens l’ha portat Netflix amb Heartstopper. I ho ha fet a través d’una premissa molt senzilla: la de dos adolescents, el Charlie i el Nick, que s’enamoren a l’institut. Acostumats com estem a les històries de noi coneix a noia, veure’n una de noi coneix a noi és refrescant, especialment si s’executa amb la delicadesa amb la que ho fa Alice Oseman adaptant la seva pròpia novel·la gràfica, amb un guió cuidat sense complicacions, una estètica que afegeix detalls d’animació del còmic i les entranyables interpretacions dels joves Joe Locke i Kit Connor.

Grace and Frankie (Netflix)

I tant pot ser que un descobreixi la seva orientació sexual a l’institut com que ho faci en una edat molt més avançada, com és el cas dels marits de la Frankie i la Grace, que les abandonen per començar una vida junts. A partir del drama de quedar-se soles amb 70 anys, Marta Kauffman i Howard J. Morris elaboren una divertida comèdia sobre el vincle femení i el veritable significat de la família. Una sèrie que no seria la mateixa sense les seves dues grans protagonistes, Jane Fonda i Lily Tomlin, nominades diverses vegades als Emmy al llarg de les set temporades de la sèrie.

It’s a sin (HBO Max)

Però no totes les ficcions LGTBIQ+ són lleugeres i divertides, perquè aquesta no seria la realitat del col·lectiu, que ha viscut i viu situacions molt dures, com els anys de l’augment de la sida als 80, retratats fidelment a It’s a sin. Russell T. Davies ens ho ensenya a través de la vida de cinc amics joves i innocents que gaudeixen de la vida nocturna a Londres, explorant la sexualitat quan el virus comença a envair les seves vides i la de tots els seus cercles socials. Rebutjats per famílies i autoritats, els joves hauran de fer front a la pèrdua d’amics i a la pròpia mort en un dels drames més potents dels darrers anys.

Más o menos (Movistar+)

Però les sigles LGTBIQ+ no fan només referència a la diversitat d’orientacions sexuals Lesbianes, Gais, Bisexuals—, sinó també a la de gènere —Transexuals, Intersexuals—, de manera que volíem incloure una sèrie que visibilitzés aquesta realitat de forma interessant i divertida. Això és el que fa Más o menos, una comèdia sobre un millennial de gènere fluid que navega pel món laboral i social sense acabar d’encaixar amb cap etiqueta. Fab Filippo i Bilal Baig, que també fa de protagonista, són els creadors de la sèrie a partir d’experiències autobiogràfiques, la qual cosa genera més sensació de realisme i els permet jugar amb situacions viscudes per extreure’n l’humor.