El cicle de debats del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona vol actualitzar el missatge de George Orwell amb l'organització d'un cicle de debats protagonitzat per veus que també lluiten per la llibertat d'expressió, la democràcia i contra els autoritarismes. Així, del 6 al 8 de juny torna el Dia Orwell i el Hall del CCCB acull un programa de ponències que es completen amb les rutes literàries traçades pels carrers de Barcelona, celebrant el 10è aniversari de la primera traducció al català del text original de tot un referent de la literatura universal com és Homenatge a Catalunya.
El CCCB alberga el cicle de debats amb temàtiques polèmiques i que estan a l'ordre del dia amb experts convidats, els quals, amb una mirada transversal, retraten la realitat que ens envolta
Ultradreta, memòria històrica i democràcia en temps d'Internet
El Dia Orwell va començar el 2013 amb l'objectiu de retornar l'homenatge a l'escriptor britànic per la seva obra Homenatge a Catalunya. Una dècada després segueix la seva activitat amb un missatge que té més vigència que mai. Enguany, el col·lectiu ha programat una sèrie de xerrades que tindran com a primer convidat Cas Mudde, politòleg expert en populismes i moviments d'extrema dreta. Dimarts vinent, 6 de juny, a partir de les 18.30h, al Hall del CCCB, Mudde presentarà la ponència L'extrema dreta avui. L'acompanyarà Umut Özkirimli, politòleg expert en nacionalismes. Tots dos posaran al punt de mira a l'estesa mundial, de l'Índia al Brasil, dels Estats Units a Espanya, de la ultradreta.

L'endemà, dimecres 7 de juny, Aitor García, Marta Marín-Fòmine i Queralt Solé, seran els protagonistes del segon debat. Sota el títol de Memòries sense lloc, aquest grup d'experts historiadors debatran sobre els espais de memòria de la Guerra Civil. La conversa serà moderada per Miquel Berga, professor de literatura anglesa de la Universitat Pompeu Fabra, conegut pels seus treballs sobre George Orwell. La jornada clourà amb una lectura de passatges a càrrec de les actrius Paula Vicente i Berta Cascante, celebrant la nova traducció d'Homenatge a Catalunya a càrrec Jordi Ainaud. Nova edició que també incorpora l'assaig de l'escriptor britànic: La guerra d'Espanya en retrospectiva. El tercer i últim debat, dijous 8 de juny, se centrarà en l'impacte de les plataformes digitals en la qualitat democràtica. La xerrada tindrà com a ponent l'investigador, escriptor i director de l'Institute of Network Cultures Geert Lovink, autor de l'assaig Atascados en la plataforma. Reclamando Internet (Bellaterra, 2023), el qual parla amb l'artista Joana Moll sobre el poder acumulat per les xarxes socials i com aquest repercuteix en el nostre sistema polític.