La basílica de la Sagrada Família ha informat a la premsa de l'evolució de les obres del temple, i ho ha fet a 85 metres d'alçada, a la base de la Torre de Jesucrist, la gran torre central que presidirà aquest temple. És exactament, la meitat de l'alçada total que assolirà aquesta obra, que serà de 172,5 metres. Però això no vol dir que les obres estiguin per la meitat; en realitat, bona part del temple ja està llest, i només falten acabar les torres i una façana. La Junta Constructora preveu que la fase constructiva del temple estigui completament finalitzada el 2026, tot i que la decoració trigaria molt més en completar-se.

fauli sagrada familia presentacio sergi alcazar

Recta final

Esteve Camps, president de la Junta Constructora, ha celebrat que s'hagi entrat a "la recta final" de la construcció del temple. I ha afirmat que gràcies a l'entrada dels ingressos del turisme (ha subratllat que no tenen subvencions), es preveu acabar les obres el 2026, si es manté un pressupost similar a l'actual (de 50 milions d'euros per any). Camps afirma que el 2017 va haver-hi un lleu descens d'entrades, que atribueix als atemptats d'agost, però assegura que ja s'està recuperant el nivell de visites i que molts dies s'exhaureixen les entrades, tot arribant-se al límit de l'aforament, de 15.000 persones diàries.

No puc dir res més sobre la façana de la Glòria. S'està negociant amb l'Ajuntament. Però la façana de la Glòria es pot construir

rdp sagrada familia 2018 sergi alcazar

Acabar o no acabar el projecte gaudinià

El problema principal per finalitzar aquest projecte és que Antoni Gaudí havia previst que la façana principal fos la de la Glòria, al carrer Mallorca, i que s'accedís a ella mitjançant una gran escalinata. Però l'espai que havia d'ocupar aquesta escala va ser ocupat per vivendes. Per tal de completar la Sagrada Família com l'havia previst Gaudí, caldria ara expropiar als veïns de la cantonada situada entre Mallorca, València, Sardenya i Marina. L'Ajuntament, fins ara, s'ha mostrat molt reaci a donar autorització a aquesta ampliació de les obres. Camps, de forma bastant críptica, ha afirmat que cada quinze dies una comissió de la Junta es reuneix amb responsables de l'Ajuntament per tal d'estudiar el Pla Especial, que hauria de regularitzar la llicència d'obres del temple de la Sagrada Família. Camps ha  insistit en què cal completar el projecte amb les escales de la façana de la Glòria, tot argumentat que "Som els hereus del projecte Gaudí i volem executar el projecte d'Antoni Gaudí". Ha afirmat, taxatiu, que "la façana de la Glòria es pot construir". Respecte als problemes que això pot suposar per als veïns, s'ha mostrat esquiu i ha dit que "això és decisió de l'Ajuntament". A més a més, hi ha una discussió pendent amb l'Ajuntament, referent al pagament de les llicències d'obra. Camps s'ha limitat a declarar que "pagarem el que toqui per llei".

panoramica sagrada familia sergi alcazar

Aixecant les torres

Jordi Faulí, coordinador de l'equip constructor del temple expiatori, ha explicat l'evolució de les obres durant el darrer any, en què la feina principal ha estat l'elevació de les torres. Per una banda, s'ha avançat molt en la construcció de la torre de la Mare de Déu. Aquesta, buida, actua com a receptacle de llum per conduir-la cap a la lluerna que hi ha sobre l'altar. Les torres dels evangelistes, que flanquegen la torre de Jesucrist, s'han anat elevant i ja arriben a gairebé 100 metres. Falta poc perquè assoleixin els seus 135 metres totals. Però, el més important, és que s'ha arribat a tenir llesta la base de la torre de Jesucrist. Aquesta tindrà al seu centre un gran bloc, amb una escala i un ascensor de vidre, per arribar fins a la part superior: la base de la creu que dominarà tota la basílica. I la ciutat.

Decoració perllongada

També s'ha finalitzat, de forma definitiva, la façana de la Passió. Falta posar-se a treballar en la façana de la Glòria, que aviat es començarà a construir. Per a avançar en aquesta façana no cal cap replantejament dels plans urbanístics, i es pot acabar sense problema. Camps afirma que malgrat tot la decoració de la gaçana de la Glòria és tan complexa que durarà molts anys, i se n'haurà d'encarregar un grup d'artistes sota supervisió d'una comissió teològica que interpretarà els documents que va deixar Gaudí sobre aquest espai. Pel moment hi ha una comissió de cinc crítics d'art que estudien com projectar aquest element. Tot i que s'ha confirmat que la idea és encarregar-la a un conjunt d'artistes, de tal forma que no en destaqui l'autoria d'un de sol. Faulí ha insistit en què la Sagrada Família és, sobretot, una obra col·lectiva. Per altra banda, s'està plantejant la restauració de la Façana del Naixement, però encara s'estan analitzant els problemes que té i no hi ha un projecte definit.

vista des de sagrada familia sergi alcazar

Omplir la basílica d'activitats

Ara per ara, la Sagrada Família funciona com a una gran atracció turística, però les seves activitats com a centre religiós són molt més reduïdes. Esteve Camps ha afirmat que en el darrer curs, la basílica ha començat a consolidar les seves activitats religioses regulars. Cada diumenge, a les 9 del matí, es fa una missa internacional en cinc idiomes, d'accés lliure. També anualment es celebren 4 concerts, dos d'ells coincidint amb Nadal i Pasqua. També s'ha elaborat un programa de visites per a escoles, diferenciat en tres àmbits: religiós, històric i artístic, de tal forma que cada escola pot triar la que prefereix. A més a més, el dia de Sant Jordi tots els Jordis i Jordines poden visitar gratuïtament el temple. I per la Mercè 30.000 ciutadans de Barcelona tenen dret a disfrutar d'una jornada de portes obertes. Ara bé, la gran majoria dels visitants continuen essent estrangers i la seva visita no respon a motivacions religioses.