La mala herba sempre creix. Quatre notes fabricades entre 2014 i 2017 per un excomissari de la policia espanyola per venjar-se d'un rival han tornat a fer fortuna en diversos diaris espanyols aquest mes, que les han donat per bones malgrat que el mateix ministeri de l'Interior, el de Fernández Díaz, les va desautoritzar, com revela Público aquest dimecres. Les falsedats han guanyat una segona vida reembalades en l'"ofici 3022/2017", que la Brigada Provincial d'Informació de Barcelona del CNP ha lliurat a la jutgessa Carmen Lamela, de l'Audiència Nacional, instructora de la causa contra el Major de la policia catalana, Josep Lluís Trapero, pel referèndum de l'1-O.

Les notes "internes", sense segell, sense capçalera i sense firma, construeixen un relat on el "Pla Independentista" és una "estructura de cobertura dissenyada i muntada des de fa anys, per certs dirigents de Convergència Democràtica (CDC), així com d'Unió, per camuflar el cobrament de suborns i/o comissions." La veritat és que les va fabricar l'excomissari José Manuel Villarejo, avui a presó imputat per suborn, blanqueig i organització criminal, entre altres presumptes delictes.

La primera d'aquestes notes, per exemple, ja va ser publicada en novembre de 2015 per OKdiario, digital a través del qual Villarejo feia públiques les seves invencions per venjar-se de Marcelino Martín Blas, un comissari rival a qui acusava d'ocultar aquesta informació a la justícia. Martín Blas va ser qui va denunciar els tripijocs de Villarejo.

Aquestes notes fan ara part de l'esmentat ofici, en què la policia espanyola reconstrueix el contingut de 10.000 documents, àudios i pendrives, confiscats el desembre passat als Mossos, mentre es dirigien a destruir-los en una incineradora de Sant Adrià del Besòs. Diversos mèdia han picat i les han tornat a donar per bones aquest mateix mes. Algú, en alguna caserna, s'està partint la caixa.

Càrrega que plau...

Així, OKdiario va titular el 24 de novembre de 2015 "Jordi Pujol i dos dels seus fills van organitzar una reunió sense Mas en la qual es va activar el pla independentista". Més de dos anys després, el passat 5 de març, l'agència Europa Press, va recollir idèntica falsedat en una notícia titulada "L'arrencada del procés va ser una reunió el 2011 amb tres fills de Pujol, segons els papers intervinguts als Mossos." El Mundo es va adornar més en el seu titular, però es va empassar la bola de la font: "El 'procés' va néixer per tapar la corrupció del 'cas 3%' segons una nota dels Mossos". ABC també el va donar per veritable: "La reunió de 2011 a la qual van acudir tres fills de Jordi Pujol per llançar un pla secessionista". El Independiente també va editar el titular com a fet provat: "L'arrencada del 'procés' va ser una reunió el 2011 amb tres fills de Pujol", sense font.

Els fills de Pujol al·ludits en aquestes fabricacions han negat a Público "que s'hagi produït l'esmentada reunió amb ells tres i protesten que és una versió difosa sense cap prova que la sostingui i exclusivament basada en les declaracions falses de [l'empresari Javier] De la Rosa i [Victòria] Álvarez", examant de Jordi Pujol Jr."

Hilarant

Les filtracions interessades de l'"ofici" han provocat altres intoxicacions hilarants. "El Govern va captar 'mossos' com espies en un pis franc i després d'obtenir dades personals", explicava El Confidencial el passat dia de març. "Emissaris reclutaven agents de la policia catalana en un pis franc per fer seguiment a personalitats unionistes", pujava l'aposta Crònica Global. "La Policia conclou que els Mossos controlaven polítics del PP, Cs, PSC i PDeCat", és la variant d'El Periódico uns dies abans.

Espectacular. Fals. "El presumpte reclutament d'espies del Cesicat (Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya) ni era reclutament, ni era d'espies, ni ho feien membres del Cesicat", explicava Ara el passat dia 6. "El cas que s'ha presentat com un intent del suposat servei secret d'informació de la Generalitat per muntar un equip d'agents que espiés polítics no va ser res més que una bretolada de dos postadolescents", que van posar un parany a un agent del qual un estava enamorat. El cas va ser denunciat. Els joves, detinguts i condemnats. S'ha sabut ara perquè els Mossos, que volien discreció, el van revelar per defensar-se de les acusacions de l'"ofici".

L'espionatge dels Mossos, és una història que corre des de fa anys, amb la mateixa base de sempre: informes policials sense acreditar, esbombats en mitjans afins, com aquesta peça, publicada per El Mundo el maig de 2015, el contingut de la qual és molt similar al de l'"ofici" de referència.

Les notes de Villarejo són falses. L'espionatge també. Gairebé tot és material reciclat. L'"ofici" de la policia espanyola, construït amb aquests materials, no ha de ser millor.

Però nah. Ni cas. Al contrari, els mateixos mitjans que ventilen aquestes boles les donen com a fets sòlids sobre els quals es pot fins i tot opinar. Aquest mateix dimecres, El Mundo trona des del seu editorial: "Urgeix depurar la Stasi catalana dels Mossos". La Stasi era la policia política d'Alemanya de l'Est. És fàcil saber què busquen. El diari no se n'amaga pas. En la frase que tanca l'editorial, diu: "per què el Govern [espanyol], malgrat el que sabia, va confiar en els Mossos per impedir el referèndum il·legal de l'1 d'octubre, i per què [Ferran] López segueix al capdavant del Cos amb el 155 en vigor. Per què?". Qui tingui orelles que hi senti.