Per primera vegada en la seva història, el BCE ha decidit aplicar un tipus d'interès 0 als seus préstecs als bancs de la zona euro, cosa que és el mateix que dir que estem en moments extraordinaris, amb la qual cosa hi ha diferents interpretacions. Així, l'l'Ibex va tancar en positiu i l'Eurostoxx en negatiu.

No només ha estat el situar els tipus a zero davant d'una perspectiva de menor creixement i menor inflació, sinó que a més Draghi ha entrat en zona prohibida, anunciant l'extensió de compra de deute, bons d'empreses i altres actius, entre ells accions. El Bundesbank, el seu primer soci, no vol que compri deute públic perquè inhibeix les reformes. El cas francès, amb els dubtes i temors del govern sobre la reforma laboral, ho confirmen. El BCE arribarà a comprar, va afirmar ahir, fins a 80.000 milions d'euros en deute i altres actius a partir d'abril, quan una munió de països li ho va prohibir, amb Alemanya al capdavant traçant una línia vermella en els 60.000 milions d'euros. Per a Draghi això va suposar una gran humiliació, i ahir va tornar a agafar la resposta.

Aquí hi ha un contenciós, que aprofitaran els "hedge funds", molt atents als últims moviments, accentuant la volatilitat.

Però no és que només el BCE anunciés que el tipus d'interès, que fins ara del 0,05%, que d'ara endavant serà del 0%, sinó que ha avançat que hi podria haver noves retallades, és a dir tipus d'interès negatius, una cosa que la gran banca europea ja li va desaconsellar. Comença una batalla, i de les bones.

Per mitigar-la, Draghi ha donat a entendre la possibilitat de grans préstecs als bancs per compensar el dany en els seus balanços en pressionar sobre el marge financer. Fins i tot podria oferir tipus negatius a la banca perquè els presti amb marge suficient als clients. De passada, ha retallat el tipus pagat als bancs per col·locar els seus diners en el BCE al -0,40%.

Estem arribant a un límit dins de la lògica tradicional dels bancs centrals, frontera on Draghi ha tret la vareta màgica. En l'Ibex ha funcionat perquè hi ha temor a què, en cas que si no s'hagués fet res, les primes de risc podrien disparar-se, mentre que en altres països més folgats la perspectiva canvia. La correcció des de 9.000 punts de l'Ibex ha tingut en compte aquest altre punt de vista aliè. El BCE ha entrat en la dinàmica del Joc de Trons. Veurem si Draghi manté la seducció que imprimeix brandar a la mà una vareta màgica.